- Serverar: 8 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Från en spännande kokbok med risrätter.
Receptet ger 50-60 st bollar.
Instruktioner
- Koka upp den större mängden vatten och tillsätt riset. Sänk värmen och låt småputtra under lock, i ca 20 min. Ställ riset åt sidan.
- Smält smöret/margarinet i en kastrull, häll i den mindre mängden vatten, socker, salt och vanillinsocker. Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölet under kraftig vispning, tills blandningen släpper kastrullen.
- Häll över blandningen i en skål. Tillsätt äggen (ett i taget under kraftig vispning). Använd gärna elvisp.
Blanda ner ris, russin/katrinplommon (kan väljas bort helt), ingefära och kardemumma.
- Värm oljan/cocosfettet till 180 grader (eller tills en vit brödbit blir gyllenbrun på 1 min).
Tag med två teskedar en valnötsstor klick och forma till bollar. Släpp ner i den varma frityren. Fritera gyllenbruna. Var noga med att inte fritera för många bollar åt gången.
- Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla sedan bollarna i florsocker och servera med en god sylt.
Publicerat den
8 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar