Börja med att skölja och skala äpplena. Dela äpplena mitt itu och tag bort kärnhuset. Tag hälften av äpplena och dela i klyftor. Koka sedan äppelhalvorna i sockerlag (som består av 3 dl socker och 1 dl vatten) och en 1/2 vaniljstång, tills äpplena är mjuka.
Låt äpplena rinna av. Koka resten av äppelklyftorna i ytterst lite vatten och socker samt resterande vaniljstång. Koka tills det blir ett fast äppelmos av det hela. Låt moset svalna. Tag nu upp vaniljstången och rör ner gräddfilen.
Smörj en ugnsfast form med smör eller margarin. Lägg äppelmoset i formen och lägg de andra väl avrunna äppelhalvorna över med den runda sidan uppåt. Krossa mandelkakorna över äppelhalvorna och klicka ev på lite smör.
Grädda i 225 graders ugn i ca 15-20 minuter eller tills ytan är gyllenbrun och knaprig.