Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grundrecept pajdeg

 
Skriv ut

Det här är en perfekt pajdeg för både frukt och matpajer.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Räcker till 2 pajskal
  2. Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Skär margarinet och smöret i små tärningar och lägg dem i mjölet. Använd en degblandare, gaffel, eller två knivar för att arbeta in fettet i mjölblandningen tills den har samma konsistens som fuktig sand, med några ärtstora klumpar här och var. Ta en gaffel eller visp och vispa ägget med ättikan och vattnet. Häll sakta äggblandningen i mjölet och rör om till en slät massa. Degen skall hålla ihop och kunna rullas till en boll.
  3. Dela degen i tvåbollar och slå in dem i plastfolie. Tryck till bollarna med en kavel så att de blir platta och fyller ut hörnen på plastfolien.
  4. Kyl degen i minst en halvtimme. Kavla ut degen så här: Ta fram en degplatta, ta av plasten och kavla ut den på mjölat bakbord. Kavla degen fråm mitten och utåt till önskad tjocklek, vanligtvis 3 mm och tills den är minst 2,5 cm större än pajformen. Om degen fastnar på kaveln kan man lägga plastfolie över den och fortsätta kavla. Ta bort plastfolien. Lägg pajskalet i formen genom att rulla det på kaveln. Om pajskalet har fastnat på bakbordet kan man lossa det försiktigt med hjälp av vass kniv eller en spatel. Håll pajskalet över pajformen och rulla ut skalet över formen. Tryck försiktigt ner egen i pajformen. Om det uppstår sprickor under förflyttnignen kan man trycka ihop dem med lätt mjölade fingrar. Fyll med önskad fyllning och grädda.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.