Passar vardagsfesten såsom nyåret.
Instruktioner
- Putsa filén fri från ev hinnor och senor.
- Bryn oxfilén runt om i fettet tills den fått en fin stekyta. Lägg över den i en ugnsform och vik ihop den tunnaste delen så att filén blir så jämntjock som möjligt.
- Salta och peppra. Stick in en stektermometer från kortsidan i den tjockaste delen. Stek i mitten av ugnen vid en temperatur av 200 grader till önskad temperatur.
- När termometern visar 55º är filén röd inuti, vid 60º rosa och vid 65º lätt rosa. Stektid 20-30 minuter.
- Gör såsen under tiden. Koka upp sherry och smulade buljongtärning och sjud tills ca 2/3 återstår. Rör ner crème fraichen och koka ett par minuter till. Ta ut köttet och klicka gorgonzola ovanpå. Låt köttet stå en stund så att osten smälter något, innan det skärs i tjocka skivor.
- Servera köttet med såsen och tillbehören.
- Vinrekommendation:
Det här är en smakrik kötträtt med ganska mycket sälta från gorgonzolan. Sälta mildrar strävhet och vi kan därför kosta på oss ett smakrikt rött vin.
- Lindemans Bin 40 Merlot har en lite syltig smak med inslag av mörka bär, kola och vanilj.
Publicerat den
20 maj 2008
Liknande recept
Skriv kommentar