Lyxig fromage med retrokänsla. Sött möter salt i en ljuvlig förening. Fromagen är extra lätt där bara äggvitan används. Passar även som tårtfyllning.
Instruktioner
- Värm hjortron, (spara några till garnering) vaniljstång delad på längden och vatten i en kastrull. Låt sjuda ca 3 minuter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Plocka upp vaniljstången.
- Sätt en finmaskig sil över en skål. Passera hjortronen genom silen till en slät puré med hjälp av en sked. Skrapa ut vaniljkornen i purén.
- Ta upp gelatinbladen ur vattnet. Lägg dem i den ljumma hjortronpurén och låt dem smälta. Har purén kallnat för mycket kan den värmas i mikron.
Rör om så att gelatinet löses upp. Låt kallna.
- Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till ett fast skum. Vispa grädden. Blanda purén med grädden.
Spara ca 1 msk av purén till garnering.
- Vänd ner den vispade äggvitan i grädd- och hjortronsmeten. Spritsa eller skeda upp smeten i portionsglas. Droppa den sparade hjortronpurén på toppen. Ställ glasen i kylen för att stelna.
- Smält sockret i en liten stekpanna. Rör inte, utan skaka pannan så sockret smälter jämnt. Tillsätt mandlar, citronsaft och flingsalt. Rör om försiktigt och häll upp på ett bakplåtspapper. Låt mandlarna kallna och stelna.
- Hacka mandlarna grovt och strö dem över fromagen vid servering. Garnera med hjortron.
Publicerat den
10 september 2013
Liknande recept
Skriv kommentar