Munkar i all ära men här med hjortronfyllning och hemmagjord vaniljsås !
Instruktioner
- Vaniljsås:
Gör gärna vaniljsåsen en dag innan den ska ätas.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter. Vispa undertiden socker och äggulor poröst. Häll ner vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt. Häll sedan tillbaka alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85 grader. Låt svalna i kyl.
- Rårörda hjortron:
Blanda hjortron med socker och rör runt. Låt stå tills sockret har smält.
- Munkar:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, dra från plattan och tillsätt mjölken. Häll ner smörmjölken över jästen och rör runt. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg, arbeta till sist in ägget i degen.
Fördela degen i 10 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek.
- Värm oljan i en kastrull till 160 grader.
Fritera munkarna ca 3 minuter på varje sida till fin färg.
Ta upp munkarna, lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper och låt dem rinna av i 5 minuter.
Rulla dem sedan i sockret. Skär ett snitt ovanpå munkarna och fyll dem med rårörda hjortron.
- Servera munkarna med den kalla vaniljsåsen.
Publicerat den
14 november 2009
Liknande recept
Skriv kommentar