Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hjortronfylld munk med vaniljsås

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Munkar i all ära men här med hjortronfyllning och hemmagjord vaniljsås !

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vaniljsås: Gör gärna vaniljsåsen en dag innan den ska ätas. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter. Vispa undertiden socker och äggulor poröst. Häll ner vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt. Häll sedan tillbaka alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85 grader. Låt svalna i kyl.
  2. Rårörda hjortron: Blanda hjortron med socker och rör runt. Låt stå tills sockret har smält.
  3. Munkar: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, dra från plattan och tillsätt mjölken. Häll ner smörmjölken över jästen och rör runt. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg, arbeta till sist in ägget i degen. Fördela degen i 10 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek.
  4. Värm oljan i en kastrull till 160 grader. Fritera munkarna ca 3 minuter på varje sida till fin färg. Ta upp munkarna, lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper och låt dem rinna av i 5 minuter. Rulla dem sedan i sockret. Skär ett snitt ovanpå munkarna och fyll dem med rårörda hjortron.
  5. Servera munkarna med den kalla vaniljsåsen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.