Den som smakar en bit av denna honungspirog blir inte besviken! En saftig och god fyllning av äpple och korinter gör att man lätt lockas att ta flera.
Instruktioner
- Börja med pirogdegen. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfett och honung i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37 grader.
- Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Gör fyllningen. Smaksätt kesellan med honung. Skala och kärna ur äpplet. Skär det i små tärningar. Blanda ner äppletärningar och korinter i kesellan.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den med resterande mjöl. Kavla ut degen till en ca ½ cm tjock rektangel, ca 30x50 cm. Dela rektangeln i 15 kvadrater, ca 10x10 cm.
- Lägg en klick fyllning på varje kvadrat. Vik ihop kvadraterna på diagonalen till trekanter. Tryck till runt kanten med en gaffel.
- Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Låt pirogerna jäsa övertäckta ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt pirogerna svalna något.
Publicerat den
29 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar