- Serverar: 5-10 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Underbart god kaka som ska avnjutas med jordgubbar, mousserande vin och crème fraiche. Receptet är mycket gammalt och kommer från Pérouges i Frankrike. Det var tidigare ett hemligt recept som läckte ut från ett gästgiveri.
Instruktioner
- Blanda 125 g av smöret med ägget och rivet citronskal, saltet samt 1/3 dl av sockret. Tillsätt litet av mjölet.
- Lös jästen i knappt 1 dl 37-gradigt vatten och rör ner detta i blandningen. Tillsätt mjöl tills degen släpper kanterna av bunken. Jäs till dubbel storlek i ca 1 timme.
- Smöra och mjöla en plåt. Sätt ugnen på 225°C.
- Kavla ut degen till en stor tunn oval kaka, ungefär ½ cm tjock. Vik upp kanterna och tryck till, som en jättepizza. Nagga kakan (ej kanterna) med en gaffel så att det inte bildas luft under kakan.
- Lägg på resten av smöret i klickar. Strö socker på hela kakan. (Jag brukar ta extra socker, så att det blir ett tjockt lager.) Grädda i 8-10 minuter tills kakan blir gyllenbrun
- TIPS:
Variera kakan med saffran i degen (utan citron) och med pärlsocker ovanpå till jul.
Publicerat den
30 maj 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Godaste kaka jag någonsin har ätit! Tack!!! //Ingemar
Mums!
Delicious τούρτα δοκίμασαν ποτέ!