Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jordgubbskaka upp-och-ned

(1 kommentar)  
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Den saftiga upp-och-nedkakan toppas med ett täcke av krämig smetana. Fast det går förstås lika bra med vispgrädde om man inte gillar syran! Ur Allers nr 25/12.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klipp till ett bakpapper som täcker botten och ca 1 cm upp på kanten i en rund bakform, ca 22 cm i diameter. Smörj kanten med matfett och mjöla den.
  2. Skölj och rensa jordgubbarna. Dela dem som är litet större.
  3. Smält matfettet till fyllningen och häll ut så att det täcker bottnen på formen. Strö över sockret och lägg ut jordgubbarna jämnt.
  4. Smält matfettet till kakan och ta kastrullen från värmen. Tillsätt mjölken så att blandningen blir rumsvarm. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt finrivet citronskal, sikta ned de torra ingredienserna och rör sist ned vätskan. Rör varsamt smeten slät.
  5. Häll smeten över bären i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 - 50 minuter. Prova med en sticka att kakan är färdig.
  6. Låt kakan svalna ca 30 minuter i formen. Följ därefter formkanten runt kakan med en vass kniv så att den släpper kanten. Stjälp därefter upp den varsamt på smörpapper, men låt formen vara kvar så att fyllningen hålls på plats. Lyft bort formen innan kakan hunnit kallna helt och dra varsamt bort papperet.
  7. Rör samman smetana med florsocker och vaniljsocker och bred krämen över den kalla kakan. Garnera ev med färska jordgubbar.
  8. Bakpapperet i bottnen på formen gör att den färdiggräddade kakan lättare släpper från formen och håller bären på plats då den svalnat och stjälps ur.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • emmairene 23 juli 2012

    Den var mycket enkel att göra och den var mycket god, den görs fler gånger! :) Men jag hade bara en burk smetana hemma så jag tog creme frech, går lika bra det för det är ju samma smaker ändå! :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.