Instruktioner
Dag1
Första dagen görs en surdeg. Blanda 1 tsk färsk jäst med 2 tsk honung, 1 tsk salt, 7 dl ljummet vatten och 7 dl grovt rågmjöl. Täck över bunken och låt stå till nästa dag.
Dag 2
Tillsätt nötter, torkad frukt och kryddorna. Jäs nu degen i cirka 2 timmar. Lägg en stor lergryta i blöt i kallt vatten minst en halvtimme.
Baka ut såhär:
Torka ur formen med lite hushållspapper och olja den invändigt. Baka ut och lägg degen i den oljade formen. Jäs i 1-2 timmar eller till degen börjar spricka på ytan, innan du sätter in formen i ugnen: blöt grytan utvändigt och doppa ner locket i vatten eftersom leran förmodligen hunnit torka.
Ställ formen långt ner i kall ugn och sätt värmen på 200º. Börja ta tid när ugnen nått den temperaturen. Grädda i 1 timme och 50 minuter. Låt brödet kallna i formen i ugnen.
Linda sedan i brödet noga i en handuk Skölj ur och rengör formen. Efter minst 1 dygn i handuk (med plastpåse på) kan man lägga tillbaka brödet i lergrytan. Låt i vilket fall brödet
ligga och mogna i 1-3 dygn. Det går sedan lätt att skiva tunt.