Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kakvariant på lergrytebrödet

 
Skriv ut

Basen är samma recept som lergrytebrödet men det här funkar som fikabröd

Ingredienser

Instruktioner

Dag1 Första dagen görs en surdeg. Blanda 1 tsk färsk jäst med 2 tsk honung, 1 tsk salt, 7 dl ljummet vatten och 7 dl grovt rågmjöl. Täck över bunken och låt stå till nästa dag. Dag 2 Tillsätt nötter, torkad frukt och kryddorna. Jäs nu degen i cirka 2 timmar. Lägg en stor lergryta i blöt i kallt vatten minst en halvtimme. Baka ut såhär: Torka ur formen med lite hushållspapper och olja den invändigt. Baka ut och lägg degen i den oljade formen. Jäs i 1-2 timmar eller till degen börjar spricka på ytan, innan du sätter in formen i ugnen: blöt grytan utvändigt och doppa ner locket i vatten eftersom leran förmodligen hunnit torka. Ställ formen långt ner i kall ugn och sätt värmen på 200º. Börja ta tid när ugnen nått den temperaturen. Grädda i 1 timme och 50 minuter. Låt brödet kallna i formen i ugnen. Linda sedan i brödet noga i en handuk Skölj ur och rengör formen. Efter minst 1 dygn i handuk (med plastpåse på) kan man lägga tillbaka brödet i lergrytan. Låt i vilket fall brödet ligga och mogna i 1-3 dygn. Det går sedan lätt att skiva tunt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.