Rostade nötter, knäck och mandellikör gör den här pajen till en söt smakupplevelse.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna tills skalet spricker. Gnugga loss skalen i en ren kökshandduk. Hacka nötterna grovt.
- Blanda grädde, socker och sirap i en vid kastrull. Låt koka häftigt ca 5 minuter. Ta kastrullen åt sidan och rör i nötterna.
- Smält smöret i en kastrull tills det blivit ljusbrunt och "tystnat".
Ta kastrullen åt sidan och tillsätt mjöl, socker och salt. Blanda ihop till en deg.
- Tryck ut degen i 6 små tartelett- eller pajformar, ca 8 cm i diam.
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg äppelklyftorna i formarna. Skeda över nötsmeten.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
- Vispa grädden och smaksätt med mandellikör eller vaniljsocker. Servera pajerna lätt avsvalnade eller kalla med grädden till.
Publicerat den
2 februari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar