Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Konjaksgravad oxfilé med potatisgratäng

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Ljuvligt gott! OBS! Köttet bör frysas minst 2 dygn före gravningen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Frys köttet i minst 2 dygn innan gravningen. Se till att köttet är välputsat. Inget fett och inga hinnor skall vara kvar.
  2. Blanda socker, salt, peppar, konjak och olja i en liten skål. Bred hälften av blandningen på köttets ena sida. Lägg in köttet i en plastpåse och smeta på resten av blandningen på andra sidan köttet. Stäng till påsen och lägg den på ett fat och ställ in den i kylen.
  3. Vänd på påsen med jämna mellanrum under två dygn. Se till att socker och salt löser sig ordentligt. Vid servering tas köttet ur påsen. Köttytan skrapas lite lätt fri från peppar.
  4. Potatisgratäng: Tvätta och skiva purjolöken tunt. Skala och skiva potatisen i tunna stavar (typ pommes frites). Smörj en eldfast form och lägg i hälften av potatisen. Strö på ost och tunnskivad purjolök. Häll på resten av potatisen. Salta och peppra. Häll till sist på grädden. Sätt in i 225 graders ugn i cirka 1 timme 10 minuter eller tills potatisen är mjuk. Lägg gärna på ett foliepapper efter halva tiden, så gratängen inte blir för brun. Låt stå i rumstemperatur och dra cirka 15 minuter innan serveringen.
  5. Skär köttet i tunna, tunna skivor. Bjud potatisgratängen och en valfri grönsallad till. Smaklig spis!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.