Det här är en väldigt god och ovanlig vetekaka. Som en pajdeg omsluter vetedegen den ljuvliga mandel- och fruktmassan. Bjud gärna på en kopp starkt kaffe till.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Finfördela smöret i mjölet och blanda ner sockret.
- Vispa äggen i en skål. Smula ner jästen. Rör om tills den är riktigt upplöst. Tillsätt mjölblandningen.
- Arbeta ihop allt till en smidig deg. Kavla ut 2/3 av degen till en rund platta. Lägg den i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bottnen och hälften av formens kant ska vara täckt med deg.
- Riv mandelmassan grovt. Vispa upp det halva ägget och rör ner. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Blanda ner hackad mandel och fruktblandning.
- Blanda mandelmassesmeten med mandel- och fruktblandningen. Bred smeten ovanpå degen. Vik ner degkanterna en bit över fyllningen och pensla med ägg.
- Kavla ut resten av degen till ett lock. Lägg det i formen. Gör hål i deglocket och pensla med resten av ägget. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter.
- Låt kakan svalna något innan kanten lossas. Låt kakan svalna nästan helt innan du skär den i bitar.
Publicerat den
30 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar