Instruktioner
Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet och häll i mjölken. Värm till
37°. Lös jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av mjölkblandningen, sirap,
salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper
bunken. Täck över och låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bord och arbeta snabbt samman den. Värm
ugnen till 275° och ställ in en plåt. Dela degen i 4 delar och rulla till bullar.
Jäs dem på bakplåtspapper under bakdukar 20 – 30 minuter.
Kavla ut bullarna, gärna med kruskavel, till runda kakor, ca 30 cm i diameter.
Lägg kakorna, en i taget på varm plåt. Nagga med gaffel precis innan
bröden sätts in i ugnen så att de inte jäser upp för mycket. Grädda mitt i
ugnen ca 5 minuter tills kakan fått färg. Lägg kakorna ovanpå varandra och
täck med bakdukar, så håller de sig saftiga.