Vetebröd är inte bara bullar. En härlig längd smakar lika gott och går snabbare att baka. Här fylls den med blåbär och mandelmassa - ljuvligt gott!
Receptet går lätt att dubblera om gästerna blir många.
Instruktioner
- Finfördela jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp. Rör i ägg, nymald kardemumma, socker och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen i ca 5 minuter. Täck med bakduk och låt den jäsa ca 30 minuter.
- Koka blåbären med florsockret ca 5 minuter så det blir sylt. Låt svalna.
- Klicka i smöret i den jästa degen. Blanda eventuellt i lite mer mjöl om degen känns kladdig (men inte för mycket så att den blir hård, inte gott med hård längd). Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två och kavla ut en bit i taget till en rektangel, ca 25x40 cm. Bred ut hälften av blåbärssylten och grovriv hälften av mandelmassan över.
- Rulla ihop och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör samma med den andra deghalvan och resten av blåbärssylten och mandelmassan.Klipp snett uppifrån djupa jack i längderna och vik flikarna växelvis åt höger och vänster så det ser ut som en fläta. Låt längderna jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla längderna med uppvispat ägg. Strö på mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna på galler. Rör florsocker och vatten till en glasyr. Ringla glasyren över längderna och låt stelna.
Publicerat den
18 september 2015
Liknande recept
Skriv kommentar