Svårt att välja mellan saffransbröd och pepparkaka? Här får du smak av båda i ett!
Instruktioner
- Smula jästen i en degbunke och häll över den fingervarma mjölken.
Rör om tills jästen är upplöst.
Klicka ner smöret och tillsätt ägg och sirap i bunken.
Stöt saltet och saffranet till ett fint pulver i en mortel och tillsätt.
Blanda ner 6 dl av vetemjölet och rör samman till en slät men ganska lös deg.
Täck degen med bakduk och låt degen vila i bunken ca 30 minuter.
- Fyllning:
Riv mandelmassan och blanda med smör. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en slät massa.
- Tillsätt det sparade vetemjölet till degen och knåda tills den är blank och slät.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två jämnstora degbitar.
Skär bort en liten degbit från den ena biten till garnering.
Kavla ut den största degbiten till en rund platta, ca 25 cm i diameter, och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Bred ut fyllningen jämnt över degen, men spara ca 2 cm precis vid kanten.
- Kavla ut den något mindre degbiten så att den täcker fyllningen när den läggs ovanpå kakan.
Vik upp den undre degen runt kanten över ovandegen och tryck till ordentligt.
Rulla ut den sparade degbiten till smala strängar och garnera bröden med dem.
- Låt brödet jäsa ca 30 minuter.
- Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
- Pensla det färdigjästa brödet med lätt uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 18 minuter.
Publicerat den
29 november 2014
Liknande recept
Skriv kommentar