Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mainas festpirog

 
  • Serverar: 12-14 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Denna rätt är den godaste pirog/paj jag någonsin ätit. Lite jobb att göra den, men ni ångrar er aldrig när ni väl smakat på den. Toppen att ha på kalas och dylikt, för den räcker till många personer. Är ni inte så många, så halvera bara receptet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Till degen: mät upp mjöl och salt i en skål. Fördela fettet i mjölet med fingrarna. Blanda samman ägg och vatten och rör i blandningen. Arbeta sedan ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp cirka 1 timme eller mer.
  2. Till fyllningen: vispa grädden. Skär kycklingköttet i bitar. Skala och hacka löken och fräs den mjuk i margarin. Koka riset. Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med mjölken. Låt koka 3 minuter, smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Blanda i riven ost och vispgrädde.
  3. Blanda ostsåsen med det kokta kalla riset och de övriga ingredienserna till fyllningen. Smörj en eldfast stor gratängform, eller 2 vanliga gratäng formar med hög kanter. Dela degen i 2 delar (4 delar). Kavla ut den ena delen. Lägg den i formen så den täcker upp på kanterna. Skär och jämna till degkanterna. Lägg fyllningen ovanpå degen. Kavla ut den andra degbiten , så den blir något större än ett lock till pajen. Lägg den ovanpå fyllningen. Tryck ihop kanterna med en gaffel eller fingrarna. Gör några hål i deglocket med en gaffel. Pensla pirogen med uppvispat ägg.
  4. Grädda i ugnen, 225 grader i ca 20-25 minuter.
  5. Grönsallad och eventuellt fransbrödsbullar med smör är gott till.
  6. Smaklig spis!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.