- Serverar: 6 portioner
- Tid: 2 timmar 10 minuter
Skriv ut
Trevligt att bjuda på som vickning, buffé eller ta med på picknincken.
Du kan använda vilken svamp som helst.
När jag gjorde dessa pizzor så lade jag till vitlök och persilja i svamblandningen eftersom jag ville ha mer krut, men det är upp till var och en att experimentera, därför står det inte med i grundreceptet.
Instruktioner
- Pizzadeg:
SMula jästen i en bunke, häll över ca 1 dl av vattnet och blanda.
Låt stå ca 5 min för att aktivera jästen.
- Blanda sedan mjöl, salt och socker i en bunke, tillsätt olivoljan, resten av vattnet och jästblandningen.
Blanda degen med en slev och häll sedan upp och arbeta på ett lätt mjölat bakbord.
Arbeta degen i ca 8 min, låt sedan jäsa i 1 ½ timme i rumstemperatur eller 8 timmar i kyl ( över natten, brukar bli bäst).
- Gör fyllningen när degen jäser:
Fräs lök i olja i en rymlig stekpanna i några minuter utan att den får färg.
Tillsätt svamp och öka värmen något så att du får en brynt yta.
Rör under tiden så att det inte bränns.
- När svampen är klar häll över i en bunke och låt svalna något.
Riv mozzarellan i bitar och lägg den tillsammans med den rivna osten i bunken.
Salta, peppra och blanda.
- Sätt ugnen på 200 grader och ta fram degen.
Arbeta den lätt och dela den i så många bitar som det antal calzones du tänker göra.
När man formar och arbetar degen sista gången är det bra att använda majs eller durum mjöl.
- Forma degklumparna till små bollar och kavla ut dem till små rundlar på ett mjölat bakbord.
- Lägg en sked fyllning i mitten på rundeln.
Vik över degen och pressa fast kanterna till en klassisk Calzone.
Pemsla med lite olivolja och pudra över lite durumvetemjöl eventuellt.
- Grädda i ugnen i ca 10-15 min. eller tills de fått fin färg.
- Smaklig spis.
Publicerat den
13 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar