En härlig fyllning på en mördegsbotten är den här vaniljkrämen med citron och pinjenötter.
Instruktioner
- Låt smöret bli rumsvarmt. Lägg smör, mjöl, finrivet citronskal utan det vita och vaniljsocker i en bunke och arbeta ihop med fingrarna som när man gör en smulpaj.
- Tillsätt ägget och socker och arbeta in det med fingrarna till en smidig deg. Blir degen för lös, ha i lite mer mjöl, blir den för fast, ha i lite vatten.
Forma degen till en tjock rundel, plasta in och låt vila i kylskåpet minst en halvtimme.
- Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull. Häll på mjölk och lägg i en stor bit citronskal utan det vita. Värm försiktigt till strax under kokpunkt.
- Blanda ihop äggulor, socker och maizena i en stor skål. Vispa ner den heta mjölken, lite åt gången i skålen.
- När allt är blandat, häll tillbaka i kastrullen. Värm under omrörning tills det blir en tjock kräm. Ta av från spisen. Lägg plastfolie över ytan på krämen och ställ kastrullen i kallt vattenbad för att kylas. Gör pajen när krämen är kall.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
- Plocka bort citronskalet ur krämen. Fyll pajskalet med vaniljkrämen. Jämna till ytan. Strö pinjenötter över så att ytan täcks helt. Pudra över florsocker.
- Grädda i ugn 25-30 minuter tills pajskalet fått fin färg och pinjenötterna börjar få färg.
- Serveras sval.
Publicerat den
8 november 2011
Liknande recept
Skriv kommentar