Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mormorskaka

 
Skriv ut

En härlig fyllning på en mördegsbotten är den här vaniljkrämen med citron och pinjenötter.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Lägg smör, mjöl, finrivet citronskal utan det vita och vaniljsocker i en bunke och arbeta ihop med fingrarna som när man gör en smulpaj.
  2. Tillsätt ägget och socker och arbeta in det med fingrarna till en smidig deg. Blir degen för lös, ha i lite mer mjöl, blir den för fast, ha i lite vatten. Forma degen till en tjock rundel, plasta in och låt vila i kylskåpet minst en halvtimme.
  3. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull. Häll på mjölk och lägg i en stor bit citronskal utan det vita. Värm försiktigt till strax under kokpunkt.
  4. Blanda ihop äggulor, socker och maizena i en stor skål. Vispa ner den heta mjölken, lite åt gången i skålen.
  5. När allt är blandat, häll tillbaka i kastrullen. Värm under omrörning tills det blir en tjock kräm. Ta av från spisen. Lägg plastfolie över ytan på krämen och ställ kastrullen i kallt vattenbad för att kylas. Gör pajen när krämen är kall.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
  8. Plocka bort citronskalet ur krämen. Fyll pajskalet med vaniljkrämen. Jämna till ytan. Strö pinjenötter över så att ytan täcks helt. Pudra över florsocker.
  9. Grädda i ugn 25-30 minuter tills pajskalet fått fin färg och pinjenötterna börjar få färg.
  10. Serveras sval.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.