Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Morotsbröd, mammas

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 1 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Ett enkelt, gott och saftigt bröd som smakar bra flera dagar efter att det bakats. Ett recept jag hittade i mammas gamla receptpärm och som både jag och syrran nu bakat flera gånger. Jag brukar ha i en skvätt av min rågsur vilket gör brödet extra saftigt och gott, men originalreceptet är utan.

Ingredienser

Instruktioner

Smula jästen i en bunke, ha i vattnet och rör/vispa tills jästen löst sig. Vill du ha i surdeg kan du minska något på jästen och ändå få bra jäskraft. Tillsätt övriga ingredienser, utom saltet och knåda ihop till en deg. Knåda cirka 5 minuter, tillsätt sedan saltet och knåda några minuter till, tills degen känns bra. Den ska vara ganska lös. Jäs övertäckt till ungefär dubbel storlek, det tar cirka 45 min - 1 timme om du använder kallt vatten. Knåda ihop degen och forma en limpa eller ett runt bröd. Jäs direkt på plåten eller i en jäskorg, 30-40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in brödet och spraya ugnens insidor med vatten (för frasigare skorpa). Grädda 30-35 min, något längre för ett runt bröd. Öppna gärna ugnen några gånger under gräddningen för en frasigare skorpa. Låt svalna på galler under bakduk. Förvara sedan brödet insvept i bakduk eller en kökshandduk för att behålla frasigheten.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • marieborgessvarmor 29 mars 2012

    Tack snälla Charlottat--Underbart gott bröd..Snyggt blev det åxå.. Lite smör på och inget annat. Skall baka det igen...i morgon då jag rev lite för många morötter...

  • NatalieKlang 25 februari 2014

    Supergott bröd! Slängde i lite honung och fiberkross i mitt bröd och riven ost och saltflingor på toppen, blev toppen, nästa gång slänger jag nog i lite valnötter också,för det blir en nästa gång - ett bröd helt i min smak! Tack för receptet :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.