- Serverar: 2 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Jättegott och nyttigt bröd
Instruktioner
- Skölj nässlorna noga.
Koka upp nässlor med 5 dl vatten. Låt koka några minuter.
Dra från värmen.
Häll av kokspadet, men mät och spara det. Det brukar bli ungefär 4 dl.
Rör i salt och olja.
Häll kokspadet över rågmjölet. Rör om.
Häll också på nässlorna.
Låt degen svalna till fingerljummet.
- Rör ut jästen i kallt vatten och blanda med rågdegen.
Blanda i dinkel/vetemjölet.
Arbeta kraftigt och länge till en fast deg.
Jäs övertäckt till dubbel storlek, i 30-40 minuter.
- Häll upp degen på mjölat bakbord, knåda några kraftiga, korta tag.
Kavla ut degen till en platta.
Rulla ihopp och låt jäsa i 25-30 minuter.
- Degen ska snabbt resa sig efter ett lätt tryck med pekfingret.
- Värm ugnen till 250 grader, snitta degen med en vass kniv.
Pensla med uppvispat ägg och strö över grovt hackade hasselnötter.
Grädda i 10 minuter.
Sänk till 200 grader och grädda ytterligare 40 minuter.
- Om brödet blir för mörkt så lägg över ett stycke aluminiumfolie under gräddningen.
- Underbart
Publicerat den
3 januari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
vad ska man ha hasselnötsoljan till?