Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Norska limpor

(1 kommentar)  
  • Serverar: 3 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

I ICA-förlagets "Det godaste jag vet" (1973) har jag funnit ett enkelt och smakfullt limprecept som vi i vår familj uppskattar.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm vattnet och mjölken till fingervärme, ca 37 grader, och häll i spadet i degbunken. Rör ut jästen i lite av degspadet.
  2. Tillsätt saltet och blanda i grahams- och rågmjölet. Tillsätt drygt hälften av vetemjölet och arbeta degen kraftigt.
  3. Låt degen jäsa till knappt dubbel storlek i bunken (ca 30 minuter).
  4. Arbeta resten av mjölet och ta därefter upp degen på bakbordet . Knåda den tills den är smidig. Forma den till 3 jämnstora avlånga limpor. Lägg dem i smord långpanna. Pensla lite smält smör mellan limporna så går det lättare att bryta isär dessa efter gräddningen.
  5. Låt limporna jäsa till knappt dubbel storlek (ca 30 minuter).
  6. Sätt dem sedan in i KALL UGN. Ställ termostaten på 180 grader och låt limporna stå inne ca 50 minuter. Låt limporna svalna inlindade i bakdukar.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • matobak 12 juni 2008

    Det här receptet är ett bra basrecept. Det kan varieras med att byta ut vissa ingredienser så som endast baka med vatten eller bara med mjölk. Önskas brödkryddor eller något annat som smaktillsats (sirap och linfrön brukar jag blanda i). Med andra ord; "man tager vad man haver", som Kajsa Warg sa en gång i tiden.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.