Detta är en klassisk grönsaksröra. Väldigt god som den är eller som tillbehör till kött eller fågel. ca 1½ timme i total tillagningstid. Värd varenda minuts jobb. Gör flerdubbel sats och frys in. =)
Instruktioner
- Skala äggplantan och skär den på längden i centimetertjocka skivor. Dela dem i bitar, som är ca 7 cm långa och 2 cm breda. Tvätta zuccinin och skär den på samma sätt. Lägg i en skål och strö över saltet. Skaka runt lite. Låt dem stå i 30 minuter. Häll borta vätskan och torka varje bit torr i en handduk.
Stek sedan dem i 1 minut på var sida i oljan.
Lägg upp grönsakerna på ett fat och ställ åt sidan.
- Stek lök och paprika i samma stekpanna i ca 10 minuter eller tills de är mjuka med inte brynta. Rör i vitlöken och salta och peppra efter smak.
- Skala och kärna ur tomaterna
(Släpp ner tomaterna en eller två i taget i kokande vatten och låt dem koka helt nedsänkta i vatten i exakt 10 sekunder. Ta upp dem. Skär bort skaftet dra av skalet med början vid hålet efter skaftet. Tag sedan ur all saft och kärnor )
- Skär tomatköttet i centimetertjocka strimlor. Lägg dem över löken och paprikan. Salta och peppra. Lägg på lock och låt alltsammans koka över svag värme i 5 minuter eller tills tomaterna börjat safta sig. Ta av locket, ös tomaterna med spadet, öka värmen och koka tills all saft i det närmaste kokat bort.
- Lägg en tredjedel av tomatröran i botten på en 2 ½ l gryta och strö över 1 msk persilja. Lägg hälften av äggplanta och zuccini ovanpå och däröver hälften av det som är kvar av tomatröran. Strö på 1 msk persilja, lägg på resten av äggplantan och zuccinin och tomaterna och strö på det sista av persiljan.
Salta och peppra.
Lägg lock på grytan och sjud alltsammans sakta i 10 minuter. Tag av locket, luta grytan och ös med spadet som bildats. Smaka av. Salta och peppra om det behövs. Öka värmen och koka utan lock i 15 minuter. Ös flera gånger och koka tills nästan all vätska kokat bort. Det skall bara vara ett par matskedar aromrik olivolja kvar i botten på grytan. Se till att grönsakerna inte bränner vid i botten.
Sätt åt sidan utan lock. Värm sakta när den skall ätas eller servera ratatouillen kall.
Publicerat den
3 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar