Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Risoni alla Pescatora - skaldjursrisoni

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

En klassisk maträtt i Italien är Fiskarens Risotto, vilket är risotto som blandas med den fisk och de skaldjur som fiskaren fått upp under sin fisketur. Det här är en variant av den rätten där jag använt mig av Risoni, som är risformad pasta. Det är ett perfekt alternativ om man vill variera sig, som går snabbt att laga. Risonin ger dessutom rätten en krämig och fin karaktär, säger Christian Campogiani, samarbetsparter till Barilla och köksmästare på Den gamle och havet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Om du har tid kan du laga Christians tomatsås. Receptet nedan är en stor sats, så det som blir över efter du använt de 3 dl som behövs till skaldjursrisonin kan du frysa in. Har du inte lika mycket tid går det alldeles utmärkt att använda Barillas tomatsås all´Arrabbiata.
  2. Christians tomatsås: Skala och skär morötter, rotselleri och lökar i grova bitar. Värm olivoljan i en stor kastrull, och bryn de skurna grönsakerna tills de är gyllenbruna. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten och salt. Låt såsen koka ner till hälften. Mixa med stavmixer. Smaka av och salta vid behov,
  3. Tillagning skaldjursrisoni: Koka Risoni cirka 2 minuter, häll av vattnet och kyl ner Risonin genom att spola den med kallt vatten. Häll av risonin i en finmaskig sil eftersom ett vanligt durkslag har för stora hål. Häll olivolja i en stekpanna, lägg i vitlöken och fräs tillsammans med smör och en nersmulad, torkad peperoncini (eller 1 knivsudd cayennepeppar). Låt allt fräsa i cirka 2 minuter. Lägg i tomatpuré och tomatsås all´ Arrabbiata. Häll på torrt vitt vin och fiskfond. Koka upp och häll i seafoodmixen och musslorna (helst färska men frysta går bra). Låt det stormkoka under lock i cirka 5 minuter. Ta av locket, används färska musslor plockas de musslor som ej öppnat sig bort. Tillsätt persilja och koka ytterligare cirka 5 minuter. Lägg ner den förkokta risonin. Låt koka tills vätskan kokat ner och skaldjursrisonin blivit krämig (cirka 8 minuter). Rör då och då så att det inte bränns vid i botten. Smaka av och salta vid behov med flingsalt och garnera med hackad bladpersilja.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.