- Serverar: 4-6 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
En suveränt god gryta till vardag och fest!
Instruktioner
- Börja med att bryna köttet i en varm panna så det får en fin stekyta. Lägg över köttet i en stor kastrull, gärna i gjutjärn.
- Slå på vatten och smula i buljongtärningar, lägg i lagerbladet.
- Skala löken och skär den i mindre bitar, lägg i grytan. Låt sjuda i ca 1-1½ timme.
- Ansa, skölj och strimla purjon. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Bryt loss buketter från blomkålen, dela dem om de är stora.
Fräs purjolöken i smör eller olja i en gryta ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt paprika, blomkål, och sambal oelek. Lägg över allt i grytan med kött.
- Blanda i mango chutney och låt koka ihop ca 5 minuter.
- Tillsätt yoghurten och mangotärningarna (eller strimlade aprikoser) och värm en kort stund - kan skära sig om den får koka. Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Strö nötterna över grytan och servera med ris, gärna basmati.
- FÖR ALLA? Gör mjölkfri: använd mjölkfritt margarin eller olja i stället för smör och använd mjölkfri crème fraiche, Sour supreme.
- Tips
Går att få precis så "hot" som du önskar beroende på hur mycket sambal oelek du vågar ha i. Rätten blir bara bättre av att stå ett dygn i kylen.
Publicerat den
15 mars 2011
Liknande recept
Skriv kommentar