Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Stinas äpple de luxe

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Läcker äppeldessert med sötsyrligt äpple, knaprig nöt- och kardemummacrunch och krämig vaniljgrädde.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda mjöl, gryn, smör, socker, hackad mandel och salt så att det blir en smulig, klumpig massa. Smula ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta i ugnen 10-15 minuter tills det har fått en fin gyllenbrun färg. Rör om under tiden så att det inte bränner vid. Ta ut och ställ åt sidan.
  4. Skär av toppen av 4 äpplen, en liten bit under stjälkfästerna. Gröp ur äpplena, se dock till att inte göra hål på äpplet då det ska fyllas. Hacka ner fruktköttet i en bunke och släng bort kärnhuset.
  5. Ställ in äpplena mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Hacka ner det 5:e äpplet i bunken. Blanda ner socker, kanel, malen kardemumma och vaniljpulver. Rör om väl.
  6. Ta fram en kastrull och lägg i fruktköttet, vatten, citronsaft och sirap. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt småputtra 10 minuter tills du fått en fin kompott. Ställ åt sidan.
  7. Vispa grädden och ställ åt sidan. Vispa äggulor tillsammans med florsockret och vaniljpulvret. Vänd ner äggblandningen i grädden och rör om.
  8. Ta ut äpplena ur ugnen. Fyll dem till hälften med äppelkompott för att sedan ösa på med crunch. Ställ in i ugnen ytterligare 10 minuter.
  9. Servera med en klick vaniljgrädde i äpplet och på med locket. Garnera med granatäppelkärnor.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.