Läcker äppeldessert med sötsyrligt äpple, knaprig nöt- och kardemummacrunch och krämig vaniljgrädde.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda mjöl, gryn, smör, socker, hackad mandel och salt så att det blir en smulig, klumpig massa. Smula ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
- Rosta i ugnen 10-15 minuter tills det har fått en fin gyllenbrun färg. Rör om under tiden så att det inte bränner vid. Ta ut och ställ åt sidan.
- Skär av toppen av 4 äpplen, en liten bit under stjälkfästerna. Gröp ur äpplena, se dock till att inte göra hål på äpplet då det ska fyllas. Hacka ner fruktköttet i en bunke och släng bort kärnhuset.
- Ställ in äpplena mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Hacka ner det 5:e äpplet i bunken. Blanda ner socker, kanel, malen kardemumma och vaniljpulver.
Rör om väl.
- Ta fram en kastrull och lägg i fruktköttet, vatten, citronsaft och sirap. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt småputtra 10 minuter tills du fått en fin kompott. Ställ åt sidan.
- Vispa grädden och ställ åt sidan. Vispa äggulor tillsammans med florsockret och vaniljpulvret. Vänd ner äggblandningen i grädden och rör om.
- Ta ut äpplena ur ugnen. Fyll dem till hälften med äppelkompott för att sedan ösa på med crunch. Ställ in i ugnen ytterligare 10 minuter.
- Servera med en klick vaniljgrädde i äpplet och på med locket. Garnera med granatäppelkärnor.
Publicerat den
30 oktober 2013
Liknande recept
Skriv kommentar