Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdegsbröd av vörtkaraktär

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 5 timmar
Skriv ut

Fick detta recept före jul av en gammal klasskompis. Vi blev helt frälsta i det och även om julen nu är slut var det inte sista gången detta görs innan nästa jul. Kräver lite planering men har man hamnat i surdegsträsket är detta bland det godaste brödet jag har bakat.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag1: Mät upp det heta vattnet i en bunke och rör ner mjölet med en trägaffel. Ta lite i taget så går det lättare. Täck bunken och låt stå över natten.
  2. Koka 1 liter svagdricka tills 2 dl återstår. Står i några veckor i kylskåp.
  3. Dag 2: Blanda alla ingredienser och kör 8 minuter i degblandare, 4 minuter på låg hastighet och 4 minuter snabbare). Mät upp russinen i en bunke, strö på lite mjöl och slunga runt dem lite grann. Risken att russinen klumpar sig minskar när de är mjöliga. Tillsätt russinen och kör ytterligare 2 minuter i degblandaren. Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen nått dubbel storlek, vilket kan ta ca 2 timmar. Att det är jäst i beror på att den stora mängden sirap och vört gör att degen blir väldigt trögjäst.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar. Mjöla två rottingkorgar med rågmjöl (jag använder vanliga bröd"fat") och lägg dem två och två i korgarna. Strö lite extra mjöl mellan bollarna så blir det lättare att hålla isär dem. Täck med handduk och låt jäsa i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 275'C i god tid. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.
  5. Vänd upp bröden på ett bakplåtspapper och skjutsa in dem i ugnen. Lägg några isbitar på nedre plåten och sänk genast temperaturen till 250'C. Efter 15 minuter sänker du till 200'C och vädrar ut ångan genom att öppna och stänga luckan. När bröden stått inne 30-35 minuter är de klara (innemått 98'C, jag använder en digital termometer). Låt svalna på galler.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • HerrSlentrian 19 december 2012

    Blev riktigt gott. Luktar gott under hela baket med alla kryddor som används.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.