Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tjälknöl Tjälknöl Tjälknöl Tjälknöl
 • Serverar: 20-25 portioner
Skriv ut

Av de lite grövre bitarna på älgen - benfri högrev, innan- eller ytterlår steker du en tjälknöl. Köttet måste vara fryst när du ställer in det i ugnen och temperaturen ska vara låg. Den låga temperaturen och långa tiden gör att köttet blir mört och minskar ytterst lite i vikt. Räkna med att 1 kilo kött räcker till 8 portioner, men knölen blir bättre och saftigare om du steker större stycken

Ingredienser

Instruktioner

 1. Sätt in den frysta köttbiten i kall ugn. Värm ugnen till 100 grader. Stick in en köttermometer efter 2-3 timmar när köttet tinat. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen. När termometern visar på 55 grader är tjälknölen röd, vid 65 grader rosa och vid 75 grader genomstekt. Tjälknölen på bilden är stekt till 65 grader.
 2. Koka upp alla ingredienser till lagen och låt koka någon minut. Dra den av värmen. Lägg i den färdigstekta tjälknölen. Ställ den svalt och lägg på lock. Efter 4-5 timmar har tjälknölen fått lagom sälta och smak. Skär upp den i så tunna skivor som möjligt.
 3. Tjälknölen serveras kall med potatisgratäng, potatissallad eller som en rätt på ett buffébord.

Liknande recept

Kommentarer (6)

 • ulfs 13 juni 2009

  Hej! Ska bli spännadne. Köpte en klump nötstek idag (1,1 kg). Den läggs i ugnen om ett par timmar när jag varit ute med jycken. Mvh /ulfs

 • ulfs 16 juni 2009

  Hej! Nu har jag testat knölen. Den blev lite torr men smaken var utsökt. Badet var grandiost; enbär en kvist rosmarin…..Ditt recept låg på 3 kg (älg) och jag körde 1 kg (nötstek). Skillnaden i vikt är kanske anledningen till att min tjälknöl inte blev så saftig? Jag följde ditt recept minutiöst. Ut med biten från frysen och direkt in med den i kall ugn, ställd på 100 grader - och slutligen ut ur ugn när termometern visade 65 grader. Färgen blev som receptet sa, svagt röd. Tjälknölen fick ligga samma tid i badet som om den vägt 3 kg. På bilden ser du hur min knöl såg ut direkt från ugn. När jag fått toppenresultat skickar jag en bild som visar färgen (som i receptet). Jag är nybliven pensionär och har aldrig sysslat med matlagning förut. Däremot har jag forskat på hur man på bästa sätt valsar och smider metaller. Blev medlem i klubben för mindre än en vecka sedan. Tror du att tjälknölen blir saftigare om jag lindar in köttet i metallfolie? /ulfs

 • ulfs 20 juni 2009

  Hej Tina! Finalen Efter alla inlägg till dig, äntligen i mål. Resultatet blev helt sanslöst. En försmak av himlen. Maken till mört kött har i alla fall inte jag smakat. Jag kan inte ens erinra mig att vare sig min mor eller mormor serverat ens något liknande. Jag körde på 2,8 kg rostbiff den här gången och tog upp knölen vid 60 grader. Köttbiten var plattare än din (på ditt foto) så jag blev inte förvånad över att den nådde temperaturen 60 grader förhållandevist snabbt. Nu ligger den i badet och lögar sig. Jag kör din tid men med lite mer mejram. Tacksamma hälsningar /ulfs P.S. Jycken hälsar. Hon har redan fått en smakbit.

 • Cayene 15 mars 2011

  Gjorde detta recept idag på vinst och förlust. Visste ju inte vilket av alla recept på tjälknöl jag skulle välja men det blev ditt och jag ångrar mig inte!! Det var den godaste och saftigaste tjälknöl jag någonsin ätit!! Min köttbit som var en älgstek, vägde ca 1 kg men jag använde termometer så jag tog ut den när den visade 67°. Det tog ca 3½ timme och sedan fick köttbiten dra i saltlaken i ca 3 timmar innan jag smakade av den. Jag hade varken färsk chili eller rosmarin så jag använde torkade chiliflakes och torkad rosmarin och det funkade också även om det blir godast med färsk. Ska tatillvara på en del av saltlaken för att spetsa såsen med. Tack för ett toppenrecept detta kommer jag att göra fler gånger!!

 • voffa3 30 december 2012

  Ska testa detta med lammstek. Talar om ifall det blir gott. Annars blir det lax till nyår

 • Trollmor67 9 januari 2014

  Det här är helt klart den godaste "Tjalaknul" jag hittills ätit! Gjorde den första gången för ca 2 år sedan men glömde kommentera detta utsökta recept. Har gjort den flera gånger & ska till igen. Tack för ett kanon recept!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.