Jag fick det här receptet av en arbetskamrat för minst 15 år sedan, nu är vår familj helt beroende;-) Det lär vara klippt ur en landsortstidning här i Finland någon gång på 70-talet.
Instruktioner
- Socker, sirap och kryddor kokas upp i en stor kastrull.
- Kastrullen tas av värmen och sodan tillsätts under omröring. Degen pöser, så därför ska kastrullen vara stor.
- Därefter tillsätts smöret bitvis och bör smälta väl och röras in innan äggen – ett i sänder – rörs i.
- Till sist blandas mjölet i stegvis och degen blir fast och blank. Rör med en stadig träslev; plastslevar går av. Ju mer man rör, desto mer segar glutenet till sig. Degen ska inte vara som en hård boll, utan vara ”segflytande”.
- Stjälp degen i en bunke.
Den ska stå (svalt/kallt) till följande dag för utkavling till pepparkakor (dvs det lilla som finns kvar efter att man förätit sig på degen...)
- Ta fram den i tid innan den ska kavlas ut, för den är hård när den är kall.
Kavla inte ut den alltför tunnt; degen håller inte ihop så väl och figurerna kan vara svåra att flytta.
- Grädda i 175ºC ca 7 min. Beror på ugnen, förstås.
Låt pepparkakorna svalna raka på ett galler el. smörpapper innan de sätts i burk/skål. Annars kan de bli missformade. Smaken blir bara bättre om de förvaras i metallburk med lock.
Publicerat den
27 november 2008
Liknande recept
Skriv kommentar