Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Världens godaste smörkola (Leilas)

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 50 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Den här underbara smörkolan går att smaksätta på massor av olika sätt. Då tillsätter man bara kryddorna på slutet av koktiden. Se smaker/variationer nedan.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Förberedelsetid: 5 min Tillagningstid: 30 min Färdigt på: 1 tim Tips Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.
  2. 1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. 2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då. 3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna. 4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • Lindanemon 22 maj 2008

    Valfri smaksättning????

  • Zuzzanne 20 november 2008

    Leilas tips på smaksättning: Apelsinkola: 2 st apelsiner, rivet skal 1 st citron, rivet skal Pistagekola: 1 dl hackade, rostade pistagenötter Pepparkakskola: 2 tsk pepparkakskryddor Chokladkola: 2 msk kakao Limekola: 2 st lime, rivet skal Kardemummakola: 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel Ingefärskola: 1 tsk malen ingefära

  • sju 23 december 2012

    Blev helt perfekt i både smak och konsistens.

  • Cassiopeya 23 december 2013

    Gjorde två varianter av denna och bara halv sats av varje. Det räcker för oss! Den vanliga smörkolan blev lite "smörig" men annars var det gott! Tack för ett bra recept.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.