- Serverar: 50 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Den här underbara smörkolan går att smaksätta på massor av olika sätt. Då tillsätter man bara kryddorna på slutet av koktiden. Se smaker/variationer nedan.
Instruktioner
- Förberedelsetid: 5 min
Tillagningstid: 30 min
Färdigt på: 1 tim Tips
Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.
- 1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Publicerat den
6 december 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Valfri smaksättning????
Leilas tips på smaksättning: Apelsinkola: 2 st apelsiner, rivet skal 1 st citron, rivet skal Pistagekola: 1 dl hackade, rostade pistagenötter Pepparkakskola: 2 tsk pepparkakskryddor Chokladkola: 2 msk kakao Limekola: 2 st lime, rivet skal Kardemummakola: 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel Ingefärskola: 1 tsk malen ingefära
Blev helt perfekt i både smak och konsistens.
Gjorde två varianter av denna och bara halv sats av varje. Det räcker för oss! Den vanliga smörkolan blev lite "smörig" men annars var det gott! Tack för ett bra recept.