Knaprig botten, krämig fyllning och en underbar topping av god karamellsås. Denna cheesecake gör garanterat succé på fikabordet!
Instruktioner
- Mixa digestivekex och mandemjöl i en matberedare till smulor. Tillsätt det smälta smöret och mixa några sekunder. Klä en kakform med avtagbar kant med plastfolie och täck sedan botten och ca 3 cm av kanterna med kex- och smörblandningen. Kyl sedan formen 1 timma.
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Gör cheesecakefyllningen undertiden botten står i kylen. Blanda ricotta och philadelphiaost i en bunke och vispa med elvisp i 5 minuter till en klumpfri smet, vispa sedan ner rörsockret. Tillsätt äggen, ett i taget under vispning så att de går ihop med smeten. Vispa sedan ner lönnsirap, salt och vaniljpulver.
- Ta ut formen ur kylen och fyll den med fyllningen. Cheesecaken ska bakas i vattenbad. Detta gör du enklast genom att ställa formen på en plåt med höga kanter och ställa in i ugnen, häll sedan vatten i plåten så att du får ett vattenbad.
- Baka i ca 90 minuter, cheesecaken ska vara fast när du tar ut den. Låt cheesecaken svalna och gör undertiden karamellsåsen.
- Koka upp grädde, smör, socker och koka i ca 5 minuter tills såsen tjocknat något. Ta av från värmen och låt svalna. Vispa grädde tillsammans med gräddfil fluffigt.
- Ta ut kakan ur formen och lossa försiktigt plastfolien, placera kakan på ett serveringsfat. Toppa kakan med gräddblandningen och ringla över karamellsåsen.
Publicerat den
7 januari 2014
Liknande recept
Skriv kommentar