Receptet på den här lättbakade vetebrödskakan är hämtat från Bremen. Fylld med citron och katrinplommon blir den läckert saftig och mycket god.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull.Tillsätt mjölken och låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen. Rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degspadet, citronsaft och skal, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin, tills den släpper bunkens kant.
- Låt degen jäsa övertäckt cirka 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Smörj en långpanna, cirka 30x40 cm, med matfett eller klä den med bakplåtspapper.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Tryck ut den i långpannan, platta till den något. Tryck ner katrinplommonen i rader i degen. Låt kakan jäsa övertäckt cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla kakan med uppvispat ägg. Strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt den svalna något i långpannan innan den skärs i rutor. Lyft upp rutorna och låt dem kallna på galler.
Publicerat den
16 december 2009
Liknande recept
Skriv kommentar