Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vitlöksspäckad lammstek och potatisgratäng

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Potatisgratängen kan stekas i ugnen sammtidigt som lammsteken.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och dela vitlökarna i tre bitar. Skär små djupa snitt i steken och stick ner vitlöken. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg steken i en eldfast form.
  2. Skala och skiva potatis och lök. Varva dem i en smord eldfast form. Salta och peppra mellan varven. Häll över gräddmjölken och strö till sist över riven ost.
  3. Blanda samman alla ingredienserna till stekmarinaden. Stick in kött-termometer. där köttet är som tjockast. Ställ potatisgratängen längst ner i ugnen på galler. Ställ steken ovanför och stek tills termometern visar 70-72 gr för lätt rosa kött, 77gr om du vill ha köttet nästan genomstekt, 82 gr om köttet ska vara helt genomstekt. Pensla med stekmarinaden då och då under stektiden. Vill steken bli mörk så täck med aluminiumfolie. Ta ut steken och svep in den i lite folie och låt den vila en stund innan den skäres upp. Bjud potatisgratängen samt gärna provensalska tomater, bönor och gelé till.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • cattis08 24 mars 2008

    Vilken super god lammstek!!!!

  • cattis36 24 mars 2008

    Den blev verkligen god! Jag hade inte i så många vitlöksklyftor (orkade inte sticka i fler än 3 st,men i mkt tunna skivor så hela steken blev full). Jag gjorde den i lergryta på morgonen till temp 75 C sen värmde jag upp skivor av den till middagen.Verkligen saftig o god!

  • Pirkko 13 april 2009

    Jag håller med att den här är Supergod lammstek !! Vi hade bara 3 stora vitlöksklyftor och grillade den ute i Webergrill (indirekt). 82°C

  • dianah 3 december 2010

    Mycket god lammstek, kommer definitivt att göra den igen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.