Potatisgratängen kan stekas i ugnen sammtidigt som lammsteken.
Instruktioner
- Skala och dela vitlökarna i tre bitar. Skär små djupa snitt i steken och stick ner vitlöken. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg steken i en eldfast form.
- Skala och skiva potatis och lök. Varva dem i en smord eldfast form. Salta och peppra mellan varven. Häll över gräddmjölken och strö till sist över riven ost.
- Blanda samman alla ingredienserna till stekmarinaden. Stick in kött-termometer. där köttet är som tjockast.
Ställ potatisgratängen längst ner i ugnen på galler. Ställ steken ovanför och stek tills termometern visar 70-72 gr för lätt rosa kött, 77gr om du vill ha köttet nästan genomstekt, 82 gr om köttet ska vara helt genomstekt.
Pensla med stekmarinaden då och då under stektiden.
Vill steken bli mörk så täck med aluminiumfolie.
Ta ut steken och svep in den i lite folie och låt den vila en stund innan den skäres upp. Bjud potatisgratängen samt gärna provensalska tomater, bönor och gelé till.
Publicerat den
6 mars 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Vilken super god lammstek!!!!
Den blev verkligen god! Jag hade inte i så många vitlöksklyftor (orkade inte sticka i fler än 3 st,men i mkt tunna skivor så hela steken blev full). Jag gjorde den i lergryta på morgonen till temp 75 C sen värmde jag upp skivor av den till middagen.Verkligen saftig o god!
Jag håller med att den här är Supergod lammstek !! Vi hade bara 3 stora vitlöksklyftor och grillade den ute i Webergrill (indirekt). 82°C
Mycket god lammstek, kommer definitivt att göra den igen.