Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Idétorka, förebereda för veckan

  • Jenny_N 27 september 2009

    Hej på er!

    För att få vardagen att flyta till veckan så brukar jag laga 2-3 rätter på söndagen så har man middagen och matlådor räddade under början på kommande arbetsvecka. Förra veckan gjorde jag kinagryta och korvstroganoff, veckan innan lasagne.

    Finns det någon som kan ge mig några tips på vad jag kan laga. Det får gärna vara två separata köttfärsrätter och en rätt med kassler, fläskkotletter, fläskfilé eller kyckling. Vi är tre vuxna i familjen, och en 2 åring som framförallt äter på dagis.

    Är det någon mer som gör såhär? Och som kanske har fler tips på att effektivisera vardagen.
    Tack på förhand!

  • AnneNi 27 september 2009

    Förlag på maträtter:
    -Chili con carne
    -Köttfärslimpa
    -Köttfärssås
    -Kinarulle

    -Strimlade fläskotletter med svamp och krossade tomater (strimla kött, hacka lök stek m champinjoner, häll på krossade tomater, krydda med tex salt peppar, paprika.) serverat med ris, bulgur el bröd
    -Thaigryta med kyckling, grönsaker och kokosmjöllk
    -Någon god kasslergratäng mec tex ananas
    -Skivad kassler med ris och bearnaisesås (allt i ett) som gratineras i ugnen.
    -Pyttipanna (med tex kassler)
    -Fläskfilégryta med svamp

    Hoppas jag kunde ge lite inspiration!
    Själv gör jag sällan storkok (förutom när jag gör köttfärssås) eftersom vi endast är två i hushållet och oftast har möjlighet att laga mat när vi kommer hem. Men det låter som en bra idé att laga några rätter som du gör för veckan som kommer. Man kan ju även göra dubbel sats och lägga ner i frysen för kommande veckor om man vill.
    Lycka till!

  • maria_wijk 27 september 2009

    Några förslag kan vara...
    * Kycklinggryta - Bryn tärnad kyckling och krydda med salt och vitpeppar och blanda sedan ner grönsaker du tycker om (kanske lök, paprika, squash, tomater) och slå sedan på grädde eller cream fraiche. Servera med ris.
    * Fläskfilégryta - Improvisera enligt ovan. Servera med ris eller potatis.
    * Ugnspannkaka - Antingen med fläsk eller med broccoli, lök och tomat om det önskas vegetariskt.
    * Köttfärsbiffar eller köttbullar - Blanda köttfärssmet i matberedare så smular de inte sönder lika mycket. Jag brukar tillsätta gul lök, matlagningsvin, grädde, soja, potatismjöl och grönpeppar eller färsk chili i min smet. Gott till både pasta, ris och potatis, gör potatisgratäng om du vill lyxa till det.
    * Tacopaj

  • ros 27 september 2009

    :)Hej!
    Jag försöker också att laga mer mat vid ett tillfälle för att ha det "smidigare" vissa dagar
    Här är några av mina förslag:
    Kycklinggryta på mitt sätt
    Köttfärslimpa
    Pannbiffar med havergryn
    Fläskfilégryta à la Nettan
    Fläskfilégryta á la Nettan (mager)
    Ex: jag bryner fler fläskkotletter och gör sås och fryser in
    mm mm

    Lycka till!

  • Mistys 27 september 2009

    Jag försöker också förbereda på söndagen både för att få fram middagen snabbare men också för att spara pengar. Många gånger är ju kokkött billigare än innanlår och hel kyckling billigare än kycklingbröst men tar längre tid att laga.
    Jag förbereder sällan köttfärssås eller korv.

    Dessa rätter förbereder jag:

    Kokt kyckling med currysås - gör såsen på kokskyn
    Köttgrytor av olika slag
    Biffstroganoff - recept på min sida
    Hemkokt Ärtsoppa
    Lasagne
    Kalops
    Kroppkakor
    Crepes - Steker pannkaka och fyller med valfri stuvning. Gratinerar med ost när vi ska äta.
    Helstekt kotlettrad eller stek - Steker i gryta och gör sås på skyn
    Sjömansgryta - Varva potatis med lök och kött eller färs, buljong . Koka och värm bara sen.
    Hemrullade köttbullar
    Lisas falska file - Recept på MK så god men tar lite tid
    Enchiladas - Finns många olika recept både med färs eller kyckling. Gratinera med ost när det ska ätas.

    Ett annat sätt jag ofta tar till för att spara tid är, om jag kommer hem efter jobbet men sen måste iväg igen ( Hämtning,handling mm) så sätter jag på potatis eller ris,låter koka upp. Stänger sen av plattan men låter grytan stå kvar på plattan. Då är det kokt när jag kommer hem igen. Tar ca 1-1,5 timme för potatis att bli klart.(Y)
    Potatis håller också om man skalar och lägger i vatten kvällen innan. Bara att vrida på plattan när man kommer hem.

    Hoppas du får fler tips. Tänker följa tråden och se om jag också kan få nya tips:)

  • Jenny_N 27 september 2009

    Gud vad mycket bra tips ni kommer med.
    Misty09, bra tips med att låta potatisen stå på eftervärme. Jag antar att du har en vanlig spis, själv har jag en induktionshäll som inte "sparar" värmen på samma sätt som en vanlig spisplatta, men vämen i potatisvattnet kanske räcker för att få potatisen färdig.

    Tror att det lutar åt köttfärsgratäng, pannbiffar (med havregryn blir de mycket saftigare, helt rätt ros) och en kycklinggryta.
    Fortsätt gärna dela med er av inspiration, det är söndag nästa vecka också!
    Tack!

  • Glitterfia 27 september 2009

    Här är ett enkelt, snabbt och gott recept

    Baconlindade ugnsköttbullar med brunsås

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.