- Serverar: 20 portioner
- Tid: 1 timme 45 minuter
Skriv ut
Så fluffiga! Så perfekta i konsistensen! Så goda!
Instruktioner
- Baka degen precis som när du gör en vanlig bulldeg!
- Torrjäst:
Blanda torrjästen med övriga torra ingredienser. Smält smöret och värm tillsammans med mjölken till ca 40grader (lite över fingervarmt.)
Blanda ihop degvätskan med det torra ingredienserna och ta sist i äggen. Blanda till en slät ( men lite klibbig) deg.
- Vanlig jäst:
Smält smör och värm tillsammans med mjölken till 37 grader (fingervarmt) Blanda jästen med degvätskan. Tillsätt de torra ingredienserna och till sist äggen. Blanda till en slät (men lite klibbig) deg.
- Låt jäsa 1 timme
- Kavla ut degen tills den blir ca 1 cm tjock.
Stansa ut munkarna med ett glas eller någon annan lämplig form. En flasköppning kanske kan passa för hålet i mitten?
- Låt jäsa 30 min till.
- Fritera på båda sidorna tills dom är gyllenbruna. Vänd i socker eller smält choklad att doppa dom i. Toppa gärna chokladen med hackade nötter, strössel eller kokos. Vilken glasyr som helst skulle också passa bra!
- Obs! Har man ingen fritös kan man fritera i en vanlig kastrull. Men det är viktigt att oljan är 180 grader och att det inte kommer något vatten i kastrullen. Vi använde fritösolja, men det går lika bra med rapsolja. Ni behöver inte fylla hela kastrullen, bara så det täcker munkarna när dom sväller! dom blir ca 5cm höga.
Publicerat den
10 juni 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ska det vara den röda eller blå jästen?? Verkar vara ett toppenrecept.
Blå jäst är jättebra att använda till bulldeg. Den jäser visserligen långsammare men det gör att smakerna utvecklas bättre. Men receptmakerskan får svara på vilken jäst som är bäst i det här receptet :)
Jag använde den röda jästen för söta degar, men det går säkert lika bra med blå! :)
hur mycket e ca 1 liter i dl ?
Nia, 1 liter är 10 dl
Hur mycket är ½ paket jäst? Här i Finland skulle det vara 25g men jag tyckte det lät lite så jag satte 50g. Jättegoda blev de i alla fall och lätta att göra i fritös :)
Bakade dessa idag.Blev verkligen superbra. Så tack för ett kanonrecept : )
Bästa donut recept jag har provat :)
Bakade munkar för första gången idag! Supergoda o lätta att göra! Sonens betyg: Mamma, du gör världens godaste munkar - godare än de man köper! Så tack för receptet, det var första men inte sista gången!
Hej,gör alltid dessa munkar som jag har fått recept på från Finland. dom är nästan nationalrätt där, men jag friterar dom alltid i cocosflott. Blir alltid supergoda!! Mvh Ann-Britt.
ser väldigt goda ut!! går dom att frysa?
Bästa donuts receptet!!! Jag tål inte gluten så jag bytte ut mjölet mot mix och det gick jätte bra. Super gott tyckte familjen.
Super goda! Går jätte bra att frysa in, endast någon minut i ugnen och dom blir som nygjorda.
Bästa receptet som jag har testat hittils :) Jätte goda!
Bästa receptet vi har provat, får önskemål om att göra dessa ofta=)
Jag ska prova dessa i helgen och ser verkligen fram emot en smarrig efterrätt! Har aldrig testat att göra egna munkar förut.
Smakar som köpta, jättegoda!
mmmmm riktigt goda =) La ut en bild på facebook och fick massa kommentarer och gillningar på någon minut =P
Bakade dessa igår och Så Gott det blev :D Smakar verkligen som munkarna man kan köpa~!
ska man lägga smör och mjölet i en skål tillsammans och sen micra?
Goda munkar!