Sufflé brukar kallas kungen av efterrätter och är en njutning som fullkomligt smälter i munnen! Servera sufflén med en len vaniljglass och knapriga ökensandkakor.
Instruktioner
- Vaniljglass:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en rostfri kastrull. Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke. Häll den varma gräddblandningen över gulorna och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
- Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning, det får inte koka. Ta kastrullen från värmen. Häll upp massan i en bunke och låt den kallna. Låt den gärna stå i kylen över natten för bästa resultat. Sila av massan och kör den i en glassmaskin. Ställ glassen i frysen 1-2 timmar och servera den därefter.
- Ökensandkakor:
Smält och bryn smöret i en kastrull. Låt det stå en stund. Häll smöret i en bunke men ta inte med bottensatsen. Låt det svalna. Vispa ner socker, vaniljsocker, kanel och hjorthornssalt i smöret. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda ihop till en deg. Låt den vila i en plastpåse i kylen i 1 timme.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rulla degen till bollar, ca 50 st. Den är lite smulig så man får vara lätt på handen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem svalna på plåten.
- Smörj och strö lite socker i botten på 4 suffléformar som rymmer ca 1½ dl. Ställ in formarna i frysen under tiden du vispar ihop sufflésmeten.
- Sufflé:
Mixa blåbären i en mixer och passera dem genom en sil. Blanda purén och 2 msk socker. Rör ut potatismjölet i lite vatten och rör ner det i blåbärspurén. Värm purén i en kastrull och rör om tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Sätt plastfolie på kastrullen.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa citronsaft och äggvitor till ett fast skum. Vispa i sockret, lite i taget. Vänd först ner 1/3 av äggvitan i purén och vänd sedan i resten. Spritsa ner smeten i formarna och stryk av kanterna. Du kan förbereda hit och grädda sufflérna direkt från frysen. Grädda sufflérna längst ner i ugnen i 12-15 minuter.
- Pudra lite florsocker på ytan servera dem genast med vaniljglass och ökensandkakor.
Publicerat den
8 november 2014
Liknande recept
Skriv kommentar