- Serverar: 10 portioner
- Tid: 50 minuter
Skriv ut
Såsen gör rätten och kan även användas till lamm. Mycket uppskattad bjudrätt.
Instruktioner
- Örtagårdssås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken mjuk i smöret utan att den tar färg. Tillsätt tomatpuré, örtkryddor, vin, fond, vatten, grädde, crème fraiche och balsamvinäger. Låt sjuda ca 30 minuter.
- Potatis: Tvätta och skär potatisen i klyftor. Skala och klyfta rödlöken. Smält smöret i en stor vid gryta eller stekpanna och bryn potatis och lök. Krydda med salt, peppar och timjan.
- Sänk värmen och efterstek under lock 10 min. Rör om då och då.
- Sätt ugnen på 200 grader. Tillsätt 1 dl vinäger till potatisen och häll alltsammans i en ugnssäker form eller långpappa och täck med folie. Stek i mitten av ugnen ca 20 min.
- Oxfilé: Låt köttet ligga framme ca 30 minuter före tillagningen. Krydda köttet och bryn det runt om i smöret. Lägg det i en ugnssäker form och stek i mitten av ugnen 18 - 20 minuter till 45 grader för rött kött och 50 grader för rosa. Vira in i folie och låt det vila.
Publicerat den
27 februari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Mmmmm.... så gott!!!! Jag tog inte i balsamvinäger på potatisen, vi tyckte det såg så gott ut redan, och det var gott. För övrigt följde vi receptet, Tack för en god middag. Detta kommer vi att tillaga fler gånger.
Fantastisk maträtt, såsen och potatisen kommer jag att använda ofta - även till andra rätter.
UNDERBAR!!! Såsen är fantastisk och passar till många andra rätter för att inte tala om lamm.
Ljuvlig!!! Din fantastiskt goda sås använde jag till grillade lammracks. Alla gästerna var lyriska. Tack för att du delade med dig av ditt recept.
Jag tänkte göra detta till nyår och undrar ifall man kan förbereda nått el om allt ska göras i sista stund??