Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lyxig chokladkaka

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Alltid gott att doppa med till kaffet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smörj och mjöla kakformen noga. Smält smöret och låt det svalna. Sikta mjölet i en stor skål och rör ihop det med strösocker, farinsocker, kakaopulver, bakpulver, bikarbonat och salt.
  2. Vispa ägg, gräddfil och vaniljsocker i en skål. Arbeta samman det smälta smöret och oljan med en elvisp och tillsätt det kalla vattnet. Blanda ner de torra ingredienserna i smörblandningen och rör ihop det hela med låg hastighet på elvispen. Häll äggblandningen i smeten och rör det hela slätt.
  3. Fyll formen med smeten och grädda i 175 grader cirka 55 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är färdig innan du tar ut den ur ugnen. Låt kakan svalna i formen på galler i cirka 15 minuter. Stjälp sedan upp den på gallret och låt den kallna.
  4. Chokladglasyren:
  5. Förbered ett vattenbad på spisen. Hacka chokladen fint och lägg den i skålen till vattenbadet. Sikta över florsockret och tillsätt mjölken. Låt allt smälta på låg värme under ständig omrörning. Ringla glasyren över kakan precis innan den ska serveras. Dekorera med de läckert kanderade rosenbladen.
  6. Rosenbladen:
  7. Skilj äggvitan från gulan i ett glas eller en skål. Vispa vitan lätt med en gaffel men inte så att det bildas skum. Pensla rosenbladen med äggvita. Strö över extra fint strösocker och skaka av det överflödiga. Låt bladen torka på bakplåtspapper, svalt och torrt, gärna över natten.
  8. Tips!
  9. ”Det behövs en stor kakform till den här kakan. Jag tycker att den blir finast i den här klassiska runda formen men man kan givetvis använda en annan form. Låt kakan kallna innan du häller över glasyren. Lägg på de kanderade rosenbladen, innan glasyren stelnat helt.”

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.