Påskbröd med frukt och nötter

Ett saftigt matbröd välfyllt med både frukt och hasselnötter. Det blir extra fint när man formar det till stora löv. Brödet serveras i Kaffehuset på Gunnebo Slott, Mölnlycke.

Vill du testa att göra en bredare sökning klicka här: bröd
Påskbröd med frukt och nötter
Källa: Foto: Agneta Thorsén/www.hembakninsradet.se
Uppladdad av: MrsC
Skrivet: för över 2 månader sedan

Ingredienser

50 g torkade fikon, ca 2 st
50 g torkade aprikoser, 5-6 st
1½ dl russin
2 dl vatten

3 dl vatten
2 dl grovt rågmjöl
12-13 dl vetemjöl special
25 g jäst

100 g hasselnötter
½ msk salt

Betyg (0 röster)
Antal personer
2 bröd
Visningar:
2964
Sparat:
68

Gör så här

Skär frukten i grova bitar och lägg i en bunke.

Låt vattnet koka upp, häll det över frukten och låt stå ca 30 min.

Sila ifrån vattnet - men spara spadet! Fyll på med resterande vatten och låt det bli fingervarmt 37 grader.

Häll vatten, rågmjöl och det mesta av vetemjölet, spara lite till utbakningen i en bunke.

Smula över jästen och arbeta degen kraftigt, helst i maskin under ca 10 minuter.

Rosta nötterna under tiden.

Sätt ugnen på 200 grader och rosta hasselnötterna i en långpanna 5-10 minuter.

Låt nötterna svalna något och gnugga sedan bort skalen.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Blanda ner den uppblötta frukten, nötterna och saltet i degen. Arbeta degen 1-2 minuter.

Låt jäsa under bakduk ca 1 timme, har du tid, låt gärna jäsa 2 timmar.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma till limpor.

Låt jäsa i väl mjölad korg eller på mjölade handdukar, ca 1 timme.

Värm en plåt i ugnen, täck med bakplåtspapper och vänd upp de jästa limporna på plåten.

Gör ev några snitt med vass kniv, så limporna liknar löv.

Grädda i ugnen 35-45 minuter.

Låt svalna under bakduk.

LIKNANDE RECEPT

Påskbröd recept
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
av janigu
över 2 månader
av Queenie
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.