Barndomens älskade, hemlagade potatismos växer vi väl aldrig ifrån. Här bjuder du dock moset i mer vuxen tappning, under ett frasigt och doftande osttäcke. Perfekt till skivat kött eller till en grönsaksrätt.
Instruktioner
- Skala potatisen och koka den i saltat vatten ca 20 minuter eller tills den är helt mjuk. Häll av vattnet och ställ grytan på plattan så att potatisen ångar av väl och blir lite torr.
- Mosa potatisen i en potatispress eller med en elvisp, lägg i matfett och rör till en slät massa. Värm mjölken och pressa ner vitlöksklyftorna i den.
- Häll lite mjölk i taget i potatismoset och rör om kraftigt så att det blir ett jämnt och fint mos. Smaka av med salt. Smörj en gratängform med matfett och fördela moset i den.
- Vispa grädden tjock, rör ner osten och bred allt över moset. Strö på ströbröd och gratinera i 250 grader ca 15 minuter eller tills gratängen fått guldbrun färg och är riktigt het.
Publicerat den
12 april 2008
Liknande recept
Skriv kommentar