Riddarbageriets surdegsbröd

Tycker du om surdegsbröd med mycket gott inuti, så prova detta!

Vill du testa att göra en bredare sökning klicka här: bröd, surdegsbröd, surdeg

Ingredienser

Surdeg av vete:
4 dl vatten
5 1/2 dl vetemjöl

Surdeg av råg:
4 dl vatten
4 1/2 dl rågmjöl

Bröddeg:
3 dl vatten
6 1/2 dl vetemjöl
3 1/2 dl grovt rågmjöl
1 dl surdeg av råg
1 dl surdeg av vete
1/5 pkt jäst
1 tsk ljus sirap
1 msk salt
4 dl russin
2 dl torkade aprikoser (om de är hårda - lägg dem i ljummet vatten i 10 minuter)
4 dl valnötskärnor

Betyg (4 röster)
Antal personer
3 bröd
Visningar:
18636
Sparat:
306

Gör så här

Surdeg av vete:
Mixa 2 dl vatten och 2 1/2 dl vetemjöl så att degen blir slät. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.

Tillsätt 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.

Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.

Surdeg av råg:
Mixa 2 dl vatten och 2 1/2 dl rågmjöl så att degen blir slät. Plastas in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.

Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.

Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.

Bröddegen:
Blanda samtliga ingredienser förutom russinen, aprikoserna och valnötskärnorna. Kör degen på mellanläge i matberedaren i 12 minuter eller knåda den i 20 minuter. När 20 sekunder är kvar; blanda i frukterna och nötterna.

Låt degen ligga och vila under en handduk i 2 timmar.

Dela degen i tre delar och forma dessa runda. Låt degrundlarna vila i 10 minuter. Platta ut degrundlarna i vetemjöl, de skall bli ca 5 cm höga. Strö lite vetemjöl över dem.

Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i 2 timmar. Tänk på att de inte kommer att jäsa så mycket på grund av all frukt.

Sätt ugnen på 250º.

Sätt in plåten och spraya in vatten i ugnen.
Sänk ugnstemperaturen till 210º och låt bröden stå inne i 35-40 minuter.

Att tänka på:
Det här saftiga brödet har längre hållbarhet än andra bröd tack vare nötterna och frukten.
Om du är allergisk mot nötter, tillsätt fikon i stället.

LIKNANDE RECEPT

Surdegsbröd recept
av amaria
över 2 månader
av maithab
över 2 månader
av lennali
över 2 månader
över 2 månader
av maithab
över 2 månader
av ros
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.