Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saftig rödbetsrandig brödfläta

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Ett gott och vackert bröd med den naturligt röda färgen från rödbetor. Brödet går att göra i olika former, som fläta eller bullar. Vill man så kan man placera en skål med vatten på botten av ugnen vid gräddning, då skapas ånga som ger brödet en extra fin skorpa.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda vatten, jäst och honung i en köksmaskin. Tillsätt mjölsorter och stött fänkålsfrö och arbeta degen på låg hastighet 10-13 minuter. Tillsätt salt och kör på högre hastighet i 5-7 minuter. Ta upp drygt hälften av degen och lägg den i en bunke som är smord med lite olja. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
  2. Tillsätt de rivna rödbetorna i resten av degen, kör maskinen på låg hastighet tills allt är väl blandat och degen blivit härligt röd. Låt jäsa under bakduk ca 60 minuter.
  3. Ta upp degarna när de jäst klart, knåda lätt och forma 2 vita och 2 röda längder, spara gärna en liten bit av den vita degen för att göra en lite minifläta att lägga överst. Gör en fläta av de fyra längderna och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Dela den sparade vita degbiten i tre delar och gör en smal fläta som är lika lång som den stora. Gör en rejäl fördjupning längs mitten av den stora flätan genom att trycka ner en smal trästav i degen.
  5. Pensla fördjupningen med vatten och placera miniflätan där, tryck till, spreja hela flätan med vatten och strö över stötta fänkålsfrön. Låt brödet jäsa under bakduk till dubbel storlek.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 8 minuter, sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda i 25-30 minuter till. Se till att flätan inte får för mycket färg, skjut i så fall in en plåt över brödet. Brödet är klart när innertemperaturen är 96 grader.
  8. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.