- Serverar: 4-5 portioner
- Tid: 14 timmar
Skriv ut
Ett gammal, gott och lätt recept på inlagd senapsgurka.
Detta har funnits så länge alla i släkten kan minnas.
Super gott!!
Instruktioner
- Skala och skiva gurkorna i tunna skivor.
- Lake:
Lägg dom skalade gurkorna i en stor skål blanda i 1,5 dl salt.
Rör om försiktigt.
Låt stå 12 timmar.
Låt därefter gurkorna rinna av i durkslag.
Skölj hastigt av gurkorna i kallt vatten.
- Inläggning:
1 liter vatten
2 grader perstorps ättikssprit
4 dl socker
1 msk bruna senapsfrön
2 tsk atamon
- Blanda vatten, ättiksspriten, sockret och senapsfröna i en 5 liters gryta.
Låt koka upp.
Häll sedan i gurkorna och låt koka 3-4 min.
Låt svalna något då atamon mister sin konserverings kraft vid 100 grader.
Häll sedan i 2 tsk atamon.
Rör om och häll upp i burkar.
Låt svala helt innan dom återslutes.
- Skall stå svalt och är redo att ätas efter 2 dagar.
Publicerat den
29 juli 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hej Vad är atamon för något?
vad menar du med 2 grader ättikssprit?
atamon finns på påse och är ett pulver som är till för att konservera. Brukar finnas bland kryddorna eller vid bakgrejerna, där du även finner parafin. Tror även att det finns flytande atamon med samma funktion som den som är i pulver.
Hej! Hur mycket ska det vara av ättiksspriten?
Hur länge håller sig gurkan?