Ja vi får se^^ är i köket och stökar med massa äppeln som måste bli färdigt först. Sen gäller det ju att tyda den mkt fina men väldigt snirkliga skriften -.-
Här blir det saft, sylt, mos och gelé!
Citronsyra förekommer i många saftrecept, vad fyller den för funktion? Eftersom jag inte mår så bra av för mycket syra vill jag helst undvika att ha det i.
Många trädgårdsböcker säger att man skall gallra krusbären tidigt på säsongen för att få färre och större bär. Det har jag just gjort för första gången och jag har använt de små, sura och hårda bären till saft. Första satsen blandade jag med rabarber, men sen råkade jag se att flädern blommade så nu hällde jag den heta saften över ett antal fläderblomsklasar. Det verkar bli jättegott.
Jag fryser all saft och tar vad jag behöver med glasskopa., för enligt stora kokboken behöver saften steriliseras här i England.
Citronsyran både konserverar lite och gör att saft och sylt behåller färgen.
Du kan använda färskpressad citronsaft istället för citronsyra, det är inte riktigt lika surt för magen (även jag är känslig o det funkar för mej). Någon här på MK som kan hjälpa till med mängderna??
Eftersom du fryser saften kan du minska på mängden citronsyra/citronsaft rejält. Olika sorters bär och frukt behåller färgen olika...... äppeldricka blir t.ex lätt brun utan citronsyra el citronsaft medan röda vinbär håller sej bra helt utan (när man fryser saften). Du får kanske prova dej fram lite......
Lycka till :)
strimma2113 oktober 2011
Eftersom ingen i familjen dricker svartvinbärssaft i några mängder så gjorde jag svartvinbärssylt av bären istället, och det kan jag verkligen rekommendera!
Lägg ca 1 kg bär i en stor kastrull och slå på 2 dl vatten. Rör ned ½ kg syltsocker. Låt det koka upp, kör lite med mixerstav så att bären fördelas. Koka i ca 15 min. Ta av sylten från värmen och tillsätt 2 msk vaniljsocker. Låt den stå 15 min, slå sedan upp i rena burkar. Förvara sylten mörkt och svalt.
Jättegott till exempelvis turkisk yogurt eller vaniljglass.
WiolaH13 oktober 2011
Skrivet av strimma21 den 13 okt 2011
Eftersom ingen i familjen dricker svartvinbärssaft i några mängder så gjorde jag svartvinbärssylt av bären istället, och det kan jag verkligen rekommendera!
Lägg ca 1 kg bär i en stor kastrull och slå på 2 dl vatten. Rör ned ½ kg syltsocker. Låt det koka upp, kör lite med mixerstav så att bären fördelas. Koka i ca 15 min. Ta av sylten från värmen och tillsätt 2 msk vaniljsocker. Låt den stå 15 min, slå sedan upp i rena burkar. Förvara sylten mörkt och svalt.
Jättegott till exempelvis turkisk yogurt eller vaniljglass.
(Y)(Y)
Cassiopeya2 september 2012
Nu var det dags för höstens inläggningar och saft/syltkok:) Idag har jag kokat både saft och marmelad, tidigare i veckan testade jag ett nytt recept på inlagd gurka:)
Någon som har fler härliga recept att dela med sig av?
petrissa3 september 2012
Jag gjorde en underbar plommon -och vaniljmarmelad igår. Vet inte om receptet finns här på MK, har inte kollat, jag hittade det på familjelivs forum iaf.
Kärna ur 1,5 kg plommon.
Strö över ca en matsked kanel.
Stoppa i en delad vaniljstång.
Blanda med 1 kg syltsocker i en överdimensionerad kastrull.
Koka upp under omrörning och låt bubbla ca 10 minuter. Skumma bort vaniljstångsbitar, skal och annat bös som flyter upp under tiden.
Häll upp lite marmelad på ett fat och kolla så att den inte rinner ihop igen när du drar en sked igenom den. Häll upp i burkar.
Kanongott blev det och jag kan tänka mej att det passar fint till en god mögelost! (Y)
Imorgon ska jag prova att göra en plommonchutney med vitlök, ingefära, rödlök, chili och äpple bla. Ska bli spännande! :)
Har mängder med plommon!
Någon som vet något annat smarrigt man kan göra med plommon?
Cassiopeya4 september 2012
Skrivet av petrissa den 3 sep 2012
Jag gjorde en underbar plommon -och vaniljmarmelad igår. Vet inte om receptet finns här på MK, har inte kollat, jag hittade det på familjelivs forum iaf.
Kanongott blev det och jag kan tänka mej att det passar fint till en god mögelost! (Y)
Imorgon ska jag prova att göra en plommonchutney med vitlök, ingefära, rödlök, chili och äpple bla. Ska bli spännande! :)
Har mängder med plommon!
Någon som vet något annat smarrigt man kan göra med plommon?
Plommon är verkligen supergott, här är några tips :D
Tack!!! Den där plommonkakan à la Nettan lät ju underbar, ska göra den ikväll! :)
Josses9 september 2012
Blev nästan en heldag i köket idag, fick några bitar färska älgben av min pappa som jag kokade köttsoppa på. (Är isf inte riktigt rätt tråd men, men)
Hade härom dagen hjälp med att hacka äppelbitar så idag silade jag och min son upp 20 l äppeldricka. Äppeldricka
Fick några kg krusbär av min mamma också så endera dagen ska det bli även Krusbärs dryck
Min man och yngsta dotter var ute i trädgården och plockade in de sista bären av svartvinär, rödvinbär, krusbär och några taiberry (björnbärshallon) som sedan åkte ner i saftmajan. Det blev nästan 4 l blandsaft. Slängde även i några äpplen och några rabarberskälkar också.
Har tidigare i veckan också kokat några omgångar med blandsaft.
Några inläggningar har vi också hunnit med de senaste veckorna. Inlagda rödbetor Dillgurka Mammas Ättiksgurka
Hösten är både en jobbig och rolig årstid. Vissa saker känns jobbig att göra men sedan det är klart då känner man sig så nöjd:)
martina6310 september 2012
Oj, vad alla är duktiga med saftning och syltning!
Själv har jag bara lagt plommon i sprit...
Det blir god likör efter ca 2 års väntan... : )
Ja vi får se^^ är i köket och stökar med massa äppeln som måste bli färdigt först. Sen gäller det ju att tyda den mkt fina men väldigt snirkliga skriften -.-
Här blir det saft, sylt, mos och gelé!
Har just kokat denna väldigt goda saft
Körsbärssaft
Gjorde också min variant på dessa inlagda rödbetor
Brittas inlagda rödbetor
Igår blev det ett kok äppelgelé, då vi har massor med äpplen :D
Äppelgelé
Tidigare i veckan kokade jag äppelmos
Äppelmos
Citronsyra förekommer i många saftrecept, vad fyller den för funktion? Eftersom jag inte mår så bra av för mycket syra vill jag helst undvika att ha det i.
Många trädgårdsböcker säger att man skall gallra krusbären tidigt på säsongen för att få färre och större bär. Det har jag just gjort för första gången och jag har använt de små, sura och hårda bären till saft. Första satsen blandade jag med rabarber, men sen råkade jag se att flädern blommade så nu hällde jag den heta saften över ett antal fläderblomsklasar. Det verkar bli jättegott.
Jag fryser all saft och tar vad jag behöver med glasskopa., för enligt stora kokboken behöver saften steriliseras här i England.
Citronsyran både konserverar lite och gör att saft och sylt behåller färgen.
Du kan använda färskpressad citronsaft istället för citronsyra, det är inte riktigt lika surt för magen (även jag är känslig o det funkar för mej). Någon här på MK som kan hjälpa till med mängderna??
Eftersom du fryser saften kan du minska på mängden citronsyra/citronsaft rejält. Olika sorters bär och frukt behåller färgen olika...... äppeldricka blir t.ex lätt brun utan citronsyra el citronsaft medan röda vinbär håller sej bra helt utan (när man fryser saften). Du får kanske prova dej fram lite......
Lycka till :)
Eftersom ingen i familjen dricker svartvinbärssaft i några mängder så gjorde jag svartvinbärssylt av bären istället, och det kan jag verkligen rekommendera!
Lägg ca 1 kg bär i en stor kastrull och slå på 2 dl vatten. Rör ned ½ kg syltsocker. Låt det koka upp, kör lite med mixerstav så att bären fördelas. Koka i ca 15 min. Ta av sylten från värmen och tillsätt 2 msk vaniljsocker. Låt den stå 15 min, slå sedan upp i rena burkar. Förvara sylten mörkt och svalt.
Jättegott till exempelvis turkisk yogurt eller vaniljglass.
Eftersom ingen i familjen dricker svartvinbärssaft i några mängder så gjorde jag svartvinbärssylt av bären istället, och det kan jag verkligen rekommendera!
Lägg ca 1 kg bär i en stor kastrull och slå på 2 dl vatten. Rör ned ½ kg syltsocker. Låt det koka upp, kör lite med mixerstav så att bären fördelas. Koka i ca 15 min. Ta av sylten från värmen och tillsätt 2 msk vaniljsocker. Låt den stå 15 min, slå sedan upp i rena burkar. Förvara sylten mörkt och svalt.
Jättegott till exempelvis turkisk yogurt eller vaniljglass.
(Y)(Y)
Nu var det dags för höstens inläggningar och saft/syltkok:) Idag har jag kokat både saft och marmelad, tidigare i veckan testade jag ett nytt recept på inlagd gurka:)
Någon som har fler härliga recept att dela med sig av?
Jag gjorde en underbar plommon -och vaniljmarmelad igår. Vet inte om receptet finns här på MK, har inte kollat, jag hittade det på familjelivs forum iaf.
Kärna ur 1,5 kg plommon.
Strö över ca en matsked kanel.
Stoppa i en delad vaniljstång.
Blanda med 1 kg syltsocker i en överdimensionerad kastrull.
Koka upp under omrörning och låt bubbla ca 10 minuter. Skumma bort vaniljstångsbitar, skal och annat bös som flyter upp under tiden.
Häll upp lite marmelad på ett fat och kolla så att den inte rinner ihop igen när du drar en sked igenom den. Häll upp i burkar.
Kanongott blev det och jag kan tänka mej att det passar fint till en god mögelost! (Y)
Imorgon ska jag prova att göra en plommonchutney med vitlök, ingefära, rödlök, chili och äpple bla. Ska bli spännande! :)
Har mängder med plommon!
Någon som vet något annat smarrigt man kan göra med plommon?
Jag gjorde en underbar plommon -och vaniljmarmelad igår. Vet inte om receptet finns här på MK, har inte kollat, jag hittade det på familjelivs forum iaf.
Kanongott blev det och jag kan tänka mej att det passar fint till en god mögelost! (Y)
Imorgon ska jag prova att göra en plommonchutney med vitlök, ingefära, rödlök, chili och äpple bla. Ska bli spännande! :)
Har mängder med plommon!
Någon som vet något annat smarrigt man kan göra med plommon?
Plommon är verkligen supergott, här är några tips :D
En supergod kaka till höstfikat
Plommonkaka à la Nettan
En julig marmelad till vinterns frukostar
Plommonsylt med kanel
Ännu en marmelad, har dock inte testat den än, men jag ska :) Låter fantastiskt god!
Äpple- och plommonmarmelad
Lite dessertips (L)
Ingas Plommonkompott
Vaniljkokta plommon
Tack!!! Den där plommonkakan à la Nettan lät ju underbar, ska göra den ikväll! :)
Blev nästan en heldag i köket idag, fick några bitar färska älgben av min pappa som jag kokade köttsoppa på. (Är isf inte riktigt rätt tråd men, men)
Hade härom dagen hjälp med att hacka äppelbitar så idag silade jag och min son upp 20 l äppeldricka.
Äppeldricka
Fick några kg krusbär av min mamma också så endera dagen ska det bli även
Krusbärs dryck
Min man och yngsta dotter var ute i trädgården och plockade in de sista bären av svartvinär, rödvinbär, krusbär och några taiberry (björnbärshallon) som sedan åkte ner i saftmajan. Det blev nästan 4 l blandsaft. Slängde även i några äpplen och några rabarberskälkar också.
Har tidigare i veckan också kokat några omgångar med blandsaft.
Några inläggningar har vi också hunnit med de senaste veckorna.
Inlagda rödbetor
Dillgurka
Mammas Ättiksgurka
Hösten är både en jobbig och rolig årstid. Vissa saker känns jobbig att göra men sedan det är klart då känner man sig så nöjd:)
Oj, vad alla är duktiga med saftning och syltning!
Själv har jag bara lagt plommon i sprit...
Det blir god likör efter ca 2 års väntan... : )