Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saft, sylt, marmelad, inläggningar mm.

  • Cassiopeya 21 maj 2011

    Älskar att göra egen saft, sylt, marmelad, inläggningar mm och tänkte vi kunde ha en tråd med bara sådana recept.

    Här står just årets första omgång med rabarbersaft på spisen, ett favoritrecept som jag brukar göra minst ett par gånger per år. Dessutom är det kul att ha några flaskor i skafferiet att ge bort i present vid olika tillfällen.

    Rabarbersaft

    Edit: lagt till recept

  • zonale 21 maj 2011

    Jag kokar aldrig min saft längre ...

    http://www.matklubben.se/recept/raaroerd_svartvinbaerssaft_31840.html

    Jag gör på ett liknande sätt med rabarber, syren, hallon och jordgubbar.

  • svengelsk 21 maj 2011

    Citronsyra förekommer i många saftrecept, vad fyller den för funktion? Eftersom jag inte mår så bra av för mycket syra vill jag helst undvika att ha det i.
    Många trädgårdsböcker säger att man skall gallra krusbären tidigt på säsongen för att få färre och större bär. Det har jag just gjort för första gången och jag har använt de små, sura och hårda bären till saft. Första satsen blandade jag med rabarber, men sen råkade jag se att flädern blommade så nu hällde jag den heta saften över ett antal fläderblomsklasar. Det verkar bli jättegott.
    Jag fryser all saft och tar vad jag behöver med glasskopa., för enligt stora kokboken behöver saften steriliseras här i England.

  • sikaal 22 maj 2011

    Skrivet av svengelsk den 21 maj 2011

    Citronsyra förekommer i många saftrecept, vad fyller den för funktion? Eftersom jag inte mår så bra av för mycket syra vill jag helst undvika att ha det i.

    I råsaft drar citronsyra/vinsyra ur smaken på bären, sa man i alla fall förr. Dessutom är syran ett konserveringsmedel. Eftersom du fryser all saft, tycker jag att du skall testa utan syra eller i alla fall minska ordentligt.

  • soccermum 22 maj 2011

    Skrivet av edelweis den 21 maj 2011

    Jag kokar aldrig min saft längre ...

    http://www.matklubben.se/recept/raaroerd_svartvinbaerssaft_31840.html

    Jag gör på ett liknande sätt med rabarber, syren, hallon och jordgubbar.


    (Y)

    Denna är en av mina favoriter :P

    Här kommer två till ;)

    Inger Magnussons rabarbersaft

    Mormors goda rårörda jordgubbssaft och eftersylt

  • LEDIVO 22 maj 2011

    Har ett par burkar kvar sedan 2010 som tur är, så de räcker till hösten när det är dags göra nya
    Inlagd gurka - Ej kokt lag

  • Josses 22 maj 2011

    De här körde jag med i fjol, har inte hunnit så långt i år men sommaren har ju bara nyss börjat...
    Äppeldricka
    Den blev det 20 l av och min pappa gjorde också den på sina äpplen.
    Rabarbersaft med kanel
    Den här längtar jag efter, perfekt måltidsdryck.
    Syrensaft
    Den här var ett kul experiment att prova, en god vän gjorde även en vindrink på den.
    Citrondricka
    Den här är inte heller så dum som måltidsdryck.
    Esis Gurkmix
    En typ av bostongurka när västeråsgurkorna börjar komma på hösten
    Dillgurka
    Inte så dum att lägga på frukostmackan
    Inlagda rödbetor

  • majamia 22 maj 2011

    Hej
    Jag älskar att sylta, safta och lägga in mina egenodlade görnsaker jag med! Här kommer några av mina recept!
    Vi har en härlig tid framför oss nu (L)

    Fläderblomssaft



    Rabarber och jordgubbssylt

    Rödlöks marmelad

    Kryddig tomatmarmelad

  • soccermum 22 maj 2011

    Mina favoritrecept på inlagd Västeråsgurka och inlagda rödbetor:

    Mormors inlagda gurka (typ smörgåsgurka)

    Inlagda rödbetor med pepparrot

  • Cassiopeya 29 juni 2011

    Härligt att se att folk är i gång med saftkok och annat :) Här var det dags för ett nytt kok rabarbersaft idag. :D

    Fortsätt gärna och skriv in roliga inläggningar, saft, sylt och annat ni provar!

  • Moork 11 juli 2011

    Jordgubbschutney!!
    http://morkomat.blogspot.com

  • kekke46 12 juli 2011

    Testade den här rabarbersylten blev myckt god



    Rabarbersylt

  • Cassiopeya 14 augusti 2011

    Tidigare i veckan gjorde blandsaft på röda och vita vinbär, körsbär och rabarber, blev väldigt gott!

  • 93emm29 15 augusti 2011

    Vilken fantastisk tråd! Här har det gjorts gelé av vinbären och sylt av hallon, rabarber och körsbär.Nu har jag enbär som ska bli enbärsdricka, björnbär som ska iaf bli en sats sylt, blåbär som också nog blir sylt och otroligt mkt äppeln! :D

  • Cassiopeya 15 augusti 2011

    Skrivet av 93emm29 den 15 aug 2011

    Vilken fantastisk tråd! Här har det gjorts gelé av vinbären och sylt av hallon, rabarber och körsbär.Nu har jag enbär som ska bli enbärsdricka, björnbär som ska iaf bli en sats sylt, blåbär som också nog blir sylt och otroligt mkt äppeln! :D


    Vad använder du för recept när du gör enbärsdricka? Låter spännande!

  • kajsa36 15 augusti 2011

    Hej ...
    Min sambo kokade en rödavinbärs och hallon marmelad i går .. enligt receptet vi har (gjort det en gång förrut och lyckades) men i går så vill inte marmeladen stelna.. Hjälp vad gör vi och vad gjorde vi för fel igår? :)

  • Cassiopeya 15 augusti 2011

    Skrivet av kajsa36 den 15 aug 2011

    Hej ...
    Min sambo kokade en rödavinbärs och hallon marmelad i går .. enligt receptet vi har (gjort det en gång förrut och lyckades) men i går så vill inte marmeladen stelna.. Hjälp vad gör vi och vad gjorde vi för fel igår? :)


    Samma hände mig när jag gjorde marmelad sist, koka om den och tillsätt melatin (den röda påsen som är för marmelad och sylt). Läs på baksidan hur mycket melatin som behövs. Går att köpa flytande pektin på flaska och tillsätta också. Hoppas marmeladen blir bra! :)

  • 93emm29 15 augusti 2011

    Skrivet av Cassiopeya den 15 aug 2011
    Vad använder du för recept när du gör enbärsdricka? Låter spännande!


    Det är ett gammalt handskrivet recept som jag och mamma hittade i en kokbok från 1925. Har inte provat än men enbären ligger i frysen och väntar! Instämmer verkligen tycker det ska bli superspännande :D

  • 93emm29 15 augusti 2011

    Förresten, är det någon som vet hur länge sylt håller om det är choklad i? Har hittat ett härligt recept som jag viseligen tänker göra om så jag kan använda de råvaror som jag redan har och undrade om det spelar någon roll. Någon som vet?

  • Cassiopeya 15 augusti 2011

    Skrivet av 93emm29 den 15 aug 2011

    Skrivet av Cassiopeya den 15 aug 2011
    Vad använder du för recept när du gör enbärsdricka? Låter spännande!


    Det är ett gammalt handskrivet recept som jag och mamma hittade i en kokbok från 1925. Har inte provat än men enbären ligger i frysen och väntar! Instämmer verkligen tycker det ska bli superspännande :D


    Finns visst 2 recept redan här på MK, men om ditt recept är annorlunda får du gärna lägga ut det också :D

    Enbärsdricka

    Enbärsdricka

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.