Detta bröd bakas på yoghurt vilket gör det saftigt och syrligt.
Grovrivna äpplen, hackade hasselnötter och malen kanel ger mustig smak och härligt tuggmotstånd.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt den fingervarma yoghurten. Rör om tills jästen är upplöst.
- Tillsätt olivoljan, saltet, kanelen och äpplena som skalats och grovrivits. Rör om.
- Blanda ner grahamsgrynen och vetemjölet och arbeta samman till en bland och smidig deg. I slutet av knådningen tillsätts nötterna. Arbeta degen ytterligare en kort stund så att nötterna fördelas jämnt i degen.
- Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 45 min.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två lika stora bitar. Forma dessa till släta avlånga bröd.
Lägg deglängderna i smord avlånga bakformar som rymmer ca 1½ liter. Pensla dem med vatten och strö över lite grahamsgryn.
- Ställ bröden att jäsa ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Ställ in de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200 grader. Grädda bröden i ca 25 minuter.
- Stjälp upp de nygräddade bröden ur formarna. Låt dem kallna på bakgaller.
Publicerat den
10 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar