- Serverar: 12 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Hittade detta recept från en mycket gammal kokbok. Tyckte det såg gott ut.
Jag har försökt skriva om receptet i vår tids svenska för ursprunget är lite svårt att tyda kanske.
Instruktioner
- Blanda smör, vetemjöl, socker och mandel till en jämn deg. Låt den ligga kallt en stund.
- Skala äpplena och skär dem i klyftor. Koka med socker i vatten till en kompott. Häll upp den och låt den kallna.
- Mördegen kavlas ut till ½ cm tjocklek. Klä en form i botten och grädda i ugn ca 200 grader. Låt den sedan kallna. Formens kanter kläs med mördeg, äppelkompotten läggs i och degkanterna viks över frukten. Resten av degen läggs som ett lock på frukten. Tryck till mot den övervikta kanten.
- Tårtan gräddas gyllenbrun i ca 200 grader. Låt den svalna innan den stjälps upp och serveras med vispad grädde eller vaniljsås.
Publicerat den
20 september 2010
Liknande recept
Skriv kommentar