- Serverar: 18 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Jättegott bröd som bakas av ärtmjöl (finns i Dalarna främst till jul). Potatisen gör brödet extra saftigt.
Det blir ingen jul utan ärtbröd i vår gård.
Det är även en fin present att ta med någon/några påse/ar som värdinnegåva till någon av julens alla sammankomster.
Instruktioner
- Skala potatisarna och skär i mindre bitar och koka . Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med margarinet, mjölken och kryddorna.Vispa gärna med elvisp så att det blandas väl. Låt blandningen bli fingervarm.
Smula jästen i en degbunke tillsätt potatisblandningen. Ha i ärtmjölet och vetemjölet.
Låt degen jäsa 30 min. på dragfri plats.
Sätt ugnen på 225 grader.
- Degen blir ganska lös, så när du bearbetar degen på bakbordet och gör små "ämnen" (= runda bullar som sedan kavlas ut) så tillsätter du så mycket vetemjöl som du anser degen behöva.
Kavla sedan ut "ämnena" till runda kakor -, först med vanlig kavel och sista kavlingen med kruskavel -som läggs på plåtar och jäses ytterligare 20 min. Nagga väl precis innan gräddningen.
Om du har varmluftsugn kan du grädda flera plåtar samtidigt.
- Pensla de gräddade bröden med väl utspätt sirapsvatten innan de får kallna på galler under bakduk.
Publicerat den
4 december 2010
Liknande recept
Skriv kommentar