Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

ärtbröd med potatis

 
  • Serverar: 18 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Jättegott bröd som bakas av ärtmjöl (finns i Dalarna främst till jul). Potatisen gör brödet extra saftigt. Det blir ingen jul utan ärtbröd i vår gård. Det är även en fin present att ta med någon/några påse/ar som värdinnegåva till någon av julens alla sammankomster.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala potatisarna och skär i mindre bitar och koka . Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med margarinet, mjölken och kryddorna.Vispa gärna med elvisp så att det blandas väl. Låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en degbunke tillsätt potatisblandningen. Ha i ärtmjölet och vetemjölet. Låt degen jäsa 30 min. på dragfri plats. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Degen blir ganska lös, så när du bearbetar degen på bakbordet och gör små "ämnen" (= runda bullar som sedan kavlas ut) så tillsätter du så mycket vetemjöl som du anser degen behöva. Kavla sedan ut "ämnena" till runda kakor -, först med vanlig kavel och sista kavlingen med kruskavel -som läggs på plåtar och jäses ytterligare 20 min. Nagga väl precis innan gräddningen. Om du har varmluftsugn kan du grädda flera plåtar samtidigt.
  3. Pensla de gräddade bröden med väl utspätt sirapsvatten innan de får kallna på galler under bakduk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.