Mumsiga bagels, perfekta som lunchsmörgåsar. Garnera med exempelvis riven ost, vallmofrön, sesamfrön, hackad lök, kummin eller grovt salt.
Instruktioner
- Lös upp jästen med lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och sirap. Mät upp mjölet luftigt i ett litermått och rör ner merparten av mjölet.
- Arbeta degen kraftigt, ta upp den på ett bakbord och knåda ca 10 minuter. Tillsätt mer mjöl efter hand. Det ska bli en slät och spänstig deg.
- Låt degen jäsa ca 15 minuter under fuktig bakduk eller plastfolie.
- Dela degen i 16 bitar som formas till bullar. Gör ett rejält hål i mitten med fingret så det blir en ring. Tänk på att göra hålen i mitten större än vad du vill ha dem efter gräddningen. När degen jäser krymper hålen.
- Låt bullarna jäsa 30-40 minuter i rumstemperatur medan ugnen värms till 200 grader.
- Koka upp vattnet med sockret och lägg ner några bullar i taget. De ska koka ca 1 minut på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och lägg på en bakpappersklädd plåt.
- Strö på önskad garnering medan bullen fortfarande är fuktig. Grädda bullarna ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Låt dem svalna på galler.
- Du kan också baka söta bagels. Blanda då, efter behag, ner t.ex. choklad, syltade apelsinskal, rostade kokosflingor, russin, hasselnötter eller skållad mandel i degen. Till servering kan du också ringla lite sirap över.
Publicerat den
29 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar