Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Blåbärssufflé med vaniljglass och ökensandkakor

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Sufflé brukar kallas kungen av efterrätter och är en njutning som fullkomligt smälter i munnen! Servera sufflén med en len vaniljglass och knapriga ökensandkakor.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vaniljglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en rostfri kastrull. Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke. Häll den varma gräddblandningen över gulorna och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
  2. Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning, det får inte koka. Ta kastrullen från värmen. Häll upp massan i en bunke och låt den kallna. Låt den gärna stå i kylen över natten för bästa resultat. Sila av massan och kör den i en glassmaskin. Ställ glassen i frysen 1-2 timmar och servera den därefter.
  3. Ökensandkakor: Smält och bryn smöret i en kastrull. Låt det stå en stund. Häll smöret i en bunke men ta inte med bottensatsen. Låt det svalna. Vispa ner socker, vaniljsocker, kanel och hjorthornssalt i smöret. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda ihop till en deg. Låt den vila i en plastpåse i kylen i 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Rulla degen till bollar, ca 50 st. Den är lite smulig så man får vara lätt på handen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem svalna på plåten.
  6. Smörj och strö lite socker i botten på 4 suffléformar som rymmer ca 1½ dl. Ställ in formarna i frysen under tiden du vispar ihop sufflésmeten.
  7. Sufflé: Mixa blåbären i en mixer och passera dem genom en sil. Blanda purén och 2 msk socker. Rör ut potatismjölet i lite vatten och rör ner det i blåbärspurén. Värm purén i en kastrull och rör om tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Sätt plastfolie på kastrullen.
  8. Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Vispa citronsaft och äggvitor till ett fast skum. Vispa i sockret, lite i taget. Vänd först ner 1/3 av äggvitan i purén och vänd sedan i resten. Spritsa ner smeten i formarna och stryk av kanterna. Du kan förbereda hit och grädda sufflérna direkt från frysen. Grädda sufflérna längst ner i ugnen i 12-15 minuter.
  10. Pudra lite florsocker på ytan servera dem genast med vaniljglass och ökensandkakor.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.